Õiguskantsler nõuab ESMi asjas riigikogule suuremat otsustusõigust

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder ja rahandusminister Jürgen Ligi
Õiguskantsler Indrek Teder ja rahandusminister Jürgen Ligi Foto: Margus Ansu

Õiguskantsler Indrek Teder soovib, et riigikogul oleks Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) otsuste kooskõlastamisel suurem roll.

Tederi saatis selle kohta kirja rahandusministeeriumile. Tederi peamine etteheide on, et praegune ESMi rakendamise kord annab põhirolli riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjonile ning liiga vähe ja liiga hilja riigikogu täiskogule.

«Erandid, mil näiteks konfidentsiaalsusnõuete tõttu ei saa finantsabi andmise otsuste kavandeid riigikogu täiskogule heakskiitmiseks esitada, ESM asutamislepingu ratifitseerimise seaduses kindlaks määrata. Üldjuhul peab aga Eesti ESM-s osalemist puudutavate oluliste küsimuste üle otsustama riigikogu täiskogu,» kirjutab Teder.

«Valitsus peab esimesel võimalusel riigikogu teavitama ESM-le taotluse esitamisest, sest sellele järgnev finantsabi otsustamise menetlus võib kulgeda väga kiirelt, nagu eelnõu seletuskirjas ka märgitud on. Nii tagatakse riigikogule võimalus kiiresti reageerida siis, kui on vaja võtta seisukoht konkreetse finantsabiprogrammi kohta,» toonitas Teder.

Valitsus saatis ESMi asutamislepingu ratifitseerimise seaduse eelnõu kooskõlastusringile. See tuleb riigikogus arutusele vaid siis, kui riigikohus lubab Eestil ESMi liituda. Vastav menetlus on praegu riigikohtus pooleli.

ESM peaks käivituma juulis. Soome ratifitseeris lepingu neljapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles