Euroopa Komisjon nõuab Eesti telekomisektori selget reguleerimist

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon saatis Eestile ametliku nõude nende ELi õigusaktide täitmiseks, millega nõutakse selge piiri tõmbamist telekommunikatsiooniturgu reguleerivate asutuste ja telekommunikatsiooniteenuseid pakkuvate asutuste vahele.

ELi telekommunikatsioonieeskirjade kohaselt ei tohi riikide reguleerimisülesandeid täitvad ametiasutused kuuluda telekommunikatsiooniettevõtete omanikeringi ega osaleda nende haldamises.

Eestis haldab raadiosagedusi, numeratsiooniressursse ja universaalteenuse osutamist majandus- ja kommunikatsiooniministeerium. Samas aga kontrollib ta ka riiklikku ettevõtet Levira Ltd, mis osutab telekommunikatsiooniteenuseid nagu ringhääling ja traadita lairibaühendus.

Euroopa Komisjon algatas 2011. aasta septembris Eesti suhtes rikkumismenetluse seoses telekommunikatsioonieeskirjade haldamise ja telekommunikatsiooniteenuseid osutava üksuse omamise vahelise eraldatuse põhimõtte mittejärgimisega.

Komisjon esitab ametliku nõude ELi rikkumismenetluse alla kuuluva põhjendatud arvamusena. Eestil on nüüd kaks kuud aega komisjoni teavitamiseks meetmetest, mida on ELi eeskirjade täitmiseks võetud. Juhul kui seda ei tehta, võib komisjon pöörduda Euroopa Kohtusse.

Rikkumismenetlus on osa Euroopa Komisjoni jõupingutustest selle nimel, et tagada riikide telekommunikatsioonisektori reguleerivate asutuste sõltumatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles