USA keskpanga juht lubas majandust vajaduse korral aidata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA keskpanga president Ben Bernanke.
USA keskpanga president Ben Bernanke. Foto: SCANPIX

USA keskpanga juht Ben Bernanke teatas baasintressi jätmisest ülimadalale tasemele ja operatsiooni Twist jätkamisest ning kinnitas, et keskpangal on veel püssirohtu varuks, kui majandus peaks vajama lisaturgutust, kirjutab uudisteagentuur Direkt.

USA keskpanga baasintress püsib vahemikus 0-0,25 protsenti, kuhu see langetati 2008. aasta detsembris. Operatsioon Twist, mis on saanud nime 1960. aastate moetantsust, tähendab seda, et keskpank jätkab aasta lõpuni 267 miljardi väärtuses lühiajaliste riigivõlakirjade vahetamist 6-30-aastaste võlakirjade vastu.

Võlakirjade tähtaja pikendamine soodustab pikaajaliste intresside alanemist ja see soodustab üldise finantsolukorra paranemist, ütles keskpanga komitee oma otsuses. Keskpank tõdes, et riigi majanduskasv jätkub tänavu mõõdukas tempos, hõive kasv on peatunud ja tööpuudus püsib suur, firmade investeeringute kasv jätkub, eratarbimise kasv aeglustub aasta teisel poolel ja kinnisvarasektor on jätkuvalt väheaktiivne.

Inflatsioon püsib mõõdukas, kuna nafta ja bensiini hind on alanenud. Kõige selle tulemusena peaks praegune madal baasintress püsima keskpanga hinnangul 2014. aasta lõpuni.

Turud olid pisut pettunud, et keskpank ei lubanud uusi rahamahu poliitika (QE) abinõusid.

Bernanke tõdes, et USA majanduskasvu pidurdab praegu kolm tegurit. Nendeks on Euroopa võlakriis ja mitme Euroopa riigi majanduslangus, USA eelarvepoliitika karmistumine ja USA kinnivaraturu jätkuv langus.

Wall Streeti investorite ja vabariiklaste presidendikandidaadi Mitt Romney hinnangul ei ole keskpangal enam võimalusi majandust toetada, kuna baasintress on nullilähedane ja raha juurdetrükkimine ei ole aidanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles