Spiegel pakub Eurogrupi presidendiks Jürgen Ligit

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi.
Jürgen Ligi. Foto: Mihkel Maripuu

Spiegel Online’is avaldatud artiklis pakub Christoph Schwennicke eurot kasutavate riikide rahandusministrite kohtumise ehk Eurogrupi uueks presidendiks Jean-Claude Junckeri asemel Jürgen Ligit.

Artikkel kannab pealkirja «Järgmine Juncker peaks olema eestlane» ning selles avaldatakse arvamust, et kui alates 2005. aastast Eurogrupi presidendiks olnud Juncker juuli keskel ameti maha paneb, vajab eurotsooni rahandusministrite kogu uut juhti ning sellesse ametisse oleks väga sobiv Eesti rahandusminister Jürgen Ligi.

1995. aastast alates Luksemburgi peaministri ametit pidanud Juncker on teatanud, et soovib pärast kaheksat aastat ametis Eurogrupi presidendi kohast loobuda. Ning võib juhtuda, et tema järglaseks ei saa Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble, kes peaks selleks oma senisest ametikohast loobuma, milline valik talle aga ei sobi.

Ometi peavad Euroliidu juhtpoliitikud selle võtmetähtsusega ametikoha täitmise osas lähipäevil ja -nädalal kokkuleppe saavutama, kui Juncker tõesti juuli keskel ametist taandub.

Schwennicke leiabki, et just Ligi sobiks suurepäraselt Junckeri järglaseks, kuna on pärit riigist, mis on oma viimaste aastate tublide majandusreformide tõttu hiljuti euroala liikmeks võetud ning on sellisena eeskujuks Kreekale ja teistele probleemsetele euroraha kasutavaile riikidele. Eelkõige aitaks Ligi isik kirjutaja hinnangul meenutada Kreekale, et isegi kõige sügavamast põhjast (mille all peab ta silmas Nõukogude Liidu pärandit ja sellest väljarabelemist 1990. aastail) on võimalik tõusta euroala pailapseks.

Väljaande hinnangul on Ligi poliitiliselt tahtejõuline, Spiegel Online toob selle kinnituseks Eestis 2009. aastal läbi viidud eelarvekärped, mis ulatusid kaheksa protsendini sisemajanduse kogutoodangust, samuti Eestis kriisi järel taastunud majanduskasvu.

Samuti on artikli autori meelest oluline, et sarnaselt Luksemburgi valitsusjuhi Junckeriga tuleks ka Ligi euroala väikeriigist ja pälviks tänu sellele nii suurte eurotsooni riikide nagu Saksamaa ja Prantsusmaa kui ka väiksemat riikide usalduse. Samuti viitab ta Ligi retseptile, mille see sõnastas usutluses Frankfurter Allgemeine Zeitungile, öeldes, et «kui su sissetulek väheneb, tuleb ka kulutusi koomale tõmmata». Spiegeli artikli autori hinnangul oleks Ligi-sugune rahanduspoliitik Saksamaale ja kantsler Angela Merkelile igati sobilik kandidaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles