Uus MacBook Pro nõuab kompromissi

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple’i asepresident Phil Schiller tutvustamas uut sülearvutit MacBook Pro.
Apple’i asepresident Phil Schiller tutvustamas uut sülearvutit MacBook Pro. Foto: AP/Scanpix

Möödunud nädalal esitletud, enneolematult kõrge resolutsiooniga Retina ekraaniga MacBook Pro on Apple’i kinnitusel üks suurimaid sülearvutite uuendusi viimasel ajal.

Õhuke, ülimalt kirka ekraaniga, võimas ja kallis sülearvuti on teeninud hulga kiidusõnu.

See on õhem kui vanemad mudelid ja võrreldav pigem MacBook Airiga. Arvuti 15-tolline ekraan pakub võimsalt mõjuvat pilti resolutsiooniga 2880 x 1800 pikslit.

Sellist punktitihedust pole seni pakkunud ükski sülearvuti. Ent mida see kasutajale tähendab? Ekraanile kuvatud tekst peaks olema silmale sama hea lugeda kui printerist tulnud teksti väljatrükk.

Samuti on uue resolutsiooni parimaks ärakasutamiseks uuendatud foto- ja videotöötlusrakendusi, nagu iMovie, Final Cut Pro X ja iPhot­o. Ka kuulus Adobe Photoshop saab uuenduse, kasutamaks ära MacBook Pro suurepärast ekraani.

Kleebitud akud

Vaieldamatult stiilne disain on aga saavutatud kompromissidega, mis võivad tulevasi Retina MacBook Pro kasutajaid ebameeldivalt üllatada.

Uute tehnikavidinate lammutamise poolest tuntud veebisait iFixit võttis uue arvuti ette ja kiskus selle juppideks.

Nii saab kõige paremini aimu, millist tehnoloogiat seal kasutatakse, kuidas seade kokku on pandud ja kuidas see võib mõjutada näiteks arvuti remonti. Veebilehe arendajate sõnul on uus MacBook Pro’d sülearvutitest kõige keerulisem parandada.

Alustagem ekraanist. See on sulatatud klaasi külge ja kui ekraaniklaas peaks saama kahjustatud, tuleb kogu komplekt välja vahetada.

Arvuti akud on aga kleebitud korpuse külge. Seega, kui tekib vajadus akut vahetada, tuleb seda teha esinduses, kus on vastav tehnika. Ebayst pole seega odavat asendusakut jahtida mõtet.

Üllatusi jagub veel. RAM-mälu on joodetud otse emaplaadi külge, nii et kasutajal endal pole võimalik mälu laiendada.

Kuigi Apple väidab, et uues arvutis kasutatakse taaskasutatavat alumiiniumkorpust, pole niisugust korpust, kuhu külge liimitud klaas ja teised materjalid, kuigi lihtne käisitseda.

Samas pole see esimene kord, kui Apple on loonud arvuti, mida kasutaja ise kruvikeeraja abil värskendada ei saa. 2008. aastal tuli müügile esimene üliõhuke MacBook Air, mille mälumahtu samuti omapäi suurendada ei õnnestunud.

Kasutajad hääletasid jalgade ja rahakotiga. Pärast arvuti hinna langetamist teiste MacBookidega võrreldavale tasemele kasvas õhukeste Airide müük Ühendriikides 40 protsenti.

Tiksub lõpu poole

Sellest võib järeldada, et keskmine kasutaja ei mõtle arvutit ostes, kas selles on võimalik komponente vahetada või mis juhtub, kui see peaks mingil moel kannatada saama.

Enamik meist ei hakka ilmselt kunagi arvutikorpust juppideks võtma, et seal komponente vahetada. Sellise lähenemisega loodud arvuti edu võib tõlgendada ka kui usaldust tootja vastu.

MacBook Airi edu innustas Apple’it ning ka tahvelarvuti iPad loodi sellisena, et seda on sama hästi kui võimatu parandada. Korpuse külge liimitud aku tähendab, et igas iPadis on kell, mis paratamatu lõpu poole tiksub. Akud kaotavad aja jooksul oma mahtu ja ühel hetkel ei suuda need enam masinat toita.

Siiski ei tähenda see, et Retina ekraaniga on saadaval vaid ühte tüüpi masin. Et vastata erinevate kasutajate nõudmistele, on võimalik soetada kas 3,3-GHz või 3,6-GHz neljatuumalise protsessoriga varustatud mudel.

Mälu võib arvutis olla kaheksa või kuusteist gigabaiti, seda on piisavalt palju, et saada edukalt hakkama ka paari aasta pärast. Nn traditsioonilise kõvaketta asemel kasutatakse solid state drive’i, mis tänu liikuvate osade puudumisele on tunduvalt nobedam. Koos kiire protsessoriga seisab see hea selle eest, et masin tõesti tempokalt töötaks.

Kui praegu on uus ekraanitehnoloogia kasutuses vaid 15-tollise ekraaniga sülearvutis, siis veel enne aasta lõppu võib ehk oodata Retina ekraani jõudmist ka ülimalt populaarsesse 13-tollisesse MacBook Pro arvutisse.

Kõrvuti täiesti uue MacBook Pro’ga uuendati ka praegu müügil olevaid mudeleid, mis on võrreldes vähemalt 2299 eurot maksvast Retina MacBook Pro’st odavamad. Siiski ei saa nende kasutajad nautida kirgast Retina-ekraani. Ka korpus on vana, mis lubab mälu, kõvaketast, akut ja muud kergema vaevaga asendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles