Reinsalu: Afganistani transiit elavdab Eesti majandust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubarong
Kaubarong Foto: Toomas Huik

Kaitseminister Urmas Reinsalu ütles teisipäevasel kohtumisel USA transpordi väejuhatuse ülema kindral William Fraseriga, et lisaks liitlassuhete tugevdamisele elavdab Afganistani transiit ka Eesti majandust.

Reinsalu sõnul on alates 2009. aastast toimunud varustuse transiit läbi Eesti tugevdanud strateegilist partnerlust USAga, edastas kaitseministeerium BNSile. «Loodame, et selge ja avatud majandussüsteem ja vajadusel riigipoolne toetus tagab selle, et USA ka edaspidi kasutaks Eestit ühe Afganistani varustuskanalina,» sõnas Reinsalu.

Samuti tõi kaitseminister välja USA transiidi positiivse mõju tervele Eesti majandusele. «Afganistani vedude arendamine on aidanud Eesti ettevõtetel saavutada tugevamat positsiooni Kesk-Aasia konteinervedude turul,» lisas kaitseminister.

Kindral Fraser kohtus ka peaminister Andrus Ansipiga, kes kinnitas, et Eesti rahandus on heas korras ja majandus peale reforme tugeval alusel. Eesti kaitse-eelarve tase kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust ning koostöö liitlastega näiteks õhuturbe valdkonnas võimaldab Eestil panustada oma ressurssidega Afganistanis ja mujal.

«Afganistan on Eesti jaoks endiselt prioriteetne operatsioonipiirkond. Me soovime tegutseda koos oma liitlastega ja toetada NATO operatsioone Afganistanis. See annab meile kindlustunde, et vajadusel toetatakse ka meid,» sõnas Ansip.

Kindral Fraser kohtub teisipäeval ka majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsi ja kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terrasega. Külastatakse ka Muuga sadamat, kus Eesti transiidivõimalusi tutvustavad Eesti Raudtee, Tallinna sadama ja Tallinna lennujaama esindajad.
USA transpordi väejuhatus (United States Transportation Command – TRANSCOM) korraldab kogu maailmas USA relvajõudude isikkoosseisu ja varustuse vedusid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles