Allikas: EL on valmis Kreeka abiprogrammi muutma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui Kreeka uus valitsus peaks soovima kokkulepitud abiprogrammi muudatusi teha, siis on troika ehk Euroopa Liit (EL), Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) ja Euroopa Keskpank (EKP) valmis seda kaaluma, teatas ELi allikas teisipäeval uudisteagentuurile Direkt.

Troika ja Kreeka vastavad kõnelused loodetakse lõpule viia suvel.

Need, kes on arvanud, et abiprogrammi ei ole vaja muuta, on lähtunud valearusaamast, nagu kulgeks programmi täitmine edukalt, nagu püsiks Kreeka majandusolukord endine, nagu laekuksid maksud endistviisi ja nagu edeneks erastamine ladusalt, ütles ELi allikas. Tema sõnul hakatakse programmi muudatusi tegema tavapärases kvartaliülevaatuse rütmis.

Allikas rõhutas, et abiprogrammi põhiosa jääb paika, et saavutada Kreeka võlgadega toimetulek ja läbi viia struktuurireformid. Muuta saab eelarves seda, kas 100 miljonit eurot peab laekuma maksude tõstmisest või kulude kärpimisest.

Allikas möönis, et ELi ja Kreeka arusaamad abiprogrammi muutmisest erinevad tugevalt. Näiteks Saksamaa kantsler Angela Merkel on selgelt programmi muutmise vastu ega poolda Kreekale mingite täiendavate järeleandmiste tegemist. Kreeka PASOKi partei esimees ja endine rahandusminister Evangelos Venizelos aga loodab Kreekale välja kaubelda paremaid tingimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles