Kõik maadevahetuse kohtualused mõisteti õigeks

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algab kohtuotsuse kuulutamine maadevahetuse protsessis.
Algab kohtuotsuse kuulutamine maadevahetuse protsessis. Foto: Peeter Langovits

Aastaid kestnud politseiuurimine lõppes tulemuseta ning endine minister Villu Reiljan ja börsifirma Merko suuromanik Toomas Annus mõisteti õigeks. Kohus mõistis riigilt välja kohtukulud 1,3 miljoni euro ulatuses.

Vastava kohtuotsuse avalikustas Harju maakohtu kohtunik Valeri Lõõnik Tallinna Liivalaia tänava kohtumajas täna hommikul.

Kohus ei arvestanud kohtualuste pealtkuulatud kõnesid ega andmeid, mis võeti viimaste arvutitest menetlustoimingute rikkumise tõttu.

«Kohtu seisukohalt jälitustoimingute läbiviimise aja osas rikuti oluliselt süüdistatavate põhiõigusi telefoni teel edastatavate sõnumite saladusele,» ütles Lõõnik, põhjendades telefonide pealtkuulamisega kogutud tõendite arvestamata jätmist.

Lõõnik märkis, et kapo rikkus menetluse nõudeid tunnistajaid üle kuulates.

«Kohtueelne menetleja rikkus jämedalt kriminaalmenetluse seadust tunnistajate ülekuulamisele kutsumisega, sest kutse tuleb isikule teatavaks teha nii, et talle jääks ilmumiseks piisav ajavaru. Kohtuistungil tunnistajate ütlustest tuvastati, et isikud kutsuti ülekuulamistele mobiiltelefoni teel ja tunnistusi pidid andma juba samal päeval, paljudele ei selgitatud isegi kutsumise põhjust,» märkis Lõõnik.

Lõõniku sõnul on süüdistuses leiduv raamatupidamise ekspertiis kasutamiskõlbmatu, sest ekspert pole usaldusväärne. Eksperdiks oli kapo töötaja, kelle tehtud töö oli kohtuniku hinnangul erapoolik.

«Kohtul on nii kohtueelsel menetlusel kui ka kohtuistungil kogutud materjalide alusel tekkinud siseveendumus, et süüdistatavate tehingud maadevahetustega olid seaduslikud,» ütles Lõõnik.

Süüdistajate põhiväide oli, et Reiljani ja maa-ameti eksjuhi Kalev Kanguri maadevahetused olid ebaseaduslikud, sest maade vahetamise asemel oleks pidanud riik eraisikuilt looduskaitseliste piirangutega maid ostma eelisostuõigust kasutades või hoopis sundvõõrandades. Lõõnik leidis, et maid vahetati enne Reiljani saamist ministriks ja ka pärast, seetõttu pole alust väitel, et just valitud maadevahetused, mida Reiljan allkirjastas, olid ebaseaduslikud.

Lõõnik ütles, et prokuratuur kvalifitseeris esialgu pistise andmise kahtlusena uuritud kuriteo ümber altkäemaksu andmiseks seetõttu, et viimane on raskem kuritegu ja selle aegumise tähtaeg on pikem.

Prokurörid Inna Ombler ja Laura Feldmanis kinnitasid, et kaebavad otsuse edasi, sest nende hinnangul pole rikutud tõendite kogumisel kriminaalmenetluse seadust. Samuti on nad veendunud, et kogutud on piisavalt tõendeid, mis näitavad kohtualuste süüd.

Kapo ja prokuratuur süüdistasid Annust altkäemaksu andmises Reiljanile ning maa-ameti endisele juhile Kalev Kangurile, et viimased nõustaks ja abistaks firmat maadevahetuses.
Samuti süüdistati Annust altkäemaksu andmises endisele põllumajandusministrile Ester Tuiksoole, et see rendiks Merko tütarfirmalt ministeeriumile uue büroohoone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles