Barroso G20 riikidele: ärge tulge meid õpetama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso Foto: SCANPIX

Euroopa liidrid sattusid Mehhikos G20 tippkohtumisel ülejäänud maailma suure surve alla ja pidid kuulama jõulisi nõudmisi eurokriis otsustavalt lahendada.

Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso vastas väidetele väljakutsuvas toonis, jätmata mainimata ka seda, et kõik G20 riigid ei ole demokraatlikud.

«Me ei tulnud siia kuulama õppetunde demokraatiast ega sellest, kuidas peaksime oma majandusasju ajama,» ütles Barroso. «Me tegeleme oma probleemidega ega kavatse loorberitele puhkama jääda.»

Barrosot provotseeris terve trobikond sõnavõtte, milles süüdistati Euroopat maailmamajanduse allakäigus.

Näiteks pani Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) peasekretär Angel Gurría euroalale süüks, et olemasolevaid võimalusi «ei kasutada maksimaalselt».

«Tulekahju lõõmab hetkel Euroopas ning mõjutab süsteemi trervikuna. See pole üksnes Euroopa probleem,» ütles Gurria.

Euroopa liidritega pragas ka Kanada rahandusminister Jim Flaherty, kes rõhutas, et eurotsoon ei tohi loota mingit abi enne, kui on oma asjad korda seadnud.

«Meil ei ole siin ju tegemist vaesunud riikidega,» ütles ta Kanada televisiooni vahendusel.

«Reaalsus on selline, et meil on G20 hulgas riike teistest maailmajagudest, mis ei mõista, miks nad peaksid eraldama oma ressursse rikastele Euroopa riikidele.»

Midagi tõsisemat peale noomituste G20 poolt aga oodata ei ole.

Reutersile lekitatud kommünikee kavandist võis lugeda, et tulemas ei ole ühtegi spetsiifilist otsust – pigem rõhutatakse taaskord, et kriisil ei lasta kontrolli alt väljuda.

Dokumendis seisab: «G20 liikmetest euroala riigid teevad kõik ühisrahabloki terviklikkuse ja stabiilsuse tagamiseks, kindlustades finantsturgude toimimise ning lahendades riigirahanduse ja panganduse läbipõimunud pinged.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles