Facio end kohtus maksukuritegudes süüdi ei tunnistanud

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facio
Facio Foto: Mihkel Maripuu

Täna toimus esimene istung Facio kohtuasjas, kus viimast süüdistatakse maksude maksmisest kõrvalehoidmises suures ulatuses.

Täna toimus Harju maakohtus kohtuasja esimene istung. Järgmine on 26. juunil, mil alustatakse tunnistajate ülekuulamisega.

Süüdistuse kohaselt kajastas aktsiaselts aastatel 2004-2007 raamatupidamises oma töötajate tegevuse läbi erinevate ettevõtete nimel vormistatud fiktiivseid arveid maksukohustuse vähendamise eesmärgil.

Süüdistuse kohaselt kajastasid arved kaupade ja teenuste soetamist, mida tegelikkuses arvel näidatud isikutelt ei soetatud ehk arvetel kajastatud tehingud tegelikkuses aset ei leidnud.

Fiktiivsete arvete alusel koostas ja esitas Facio Ehituse AS maksuhaldurile valeandmeid sisaldavad käibe- ning tulu- ja sotsiaalmaksu maksudeklaratsioonid.

Samuti süüdistatakse Facio Ehituse ASi tulumaksu tahtlikus deklareerimata jätmises.

Süüdistuse kohaselt jäi Facio Ehituse AS maksudeklaratsioonides valeandmete esitamise tulemusel riigile laekumata makse summas üle 13 miljoni krooni.

Ettevõte end kohtus süüdi ei tunnistanud.

Kui Facio väidetavad rikkumised ilmsiks tulid, moodustas ettevõte uue äriühingu ning muutis oma nime ASiks Räga. Uue firma nimeks sai Facio Ehituse AS, kellele läksid üle kõik varad, seadmed, masinad, töötajad.

Facio Ehituse soov oli jätta kriminaalmenetlusse varatu AS Räga ning alustada uue Facio Ehitusega nn puhtalt lehelt. Prokuratuur sellise olukorraga ei nõustunud ja esitas uue süüdistusakti süüdistusega Facio Ehituse ASile kui endise Facio Ehituse AS õigusjärglasele. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles