Miks head töötajad ei püsi su firmas?

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Justkui laitmatu mainega firma ja pealtnäha suurepärane tööandja, kuid andekad inimesed lähevad pigem konkurendi juurde. Miks on see nii?

Kõik alljärgnevad kümme põhjust võib kokku võtta ühe lausega: inimesed on halvasti juhitud ja organisatsioon ise segadusseajav ja vähe inspireeriv, kirjutab Forbes.

Suurfirma bürokraatia. See on number üks probleem, miks inimesed ei püsi. Keegi ei kannata mõttetuid reegleid.

Suutmatus leida talendile tõeliselt huvitavat projekti. Suurel firmal on palju väikseid mutrikesi. Oma ala tippusid motiveerib aga kõige enam teadmine ja tunne, et nad osalevad milleski suures ja et nad saavad muuta maailma. Suurfirmas aga koheldakse kõiki ühtmoodi.

Kehvalt esitatud aasta ülevaade. Hämmastav, kui paljud ettevõtted annavad viletsat ülevaadet oma aasta jooksul tehtud tööst. Ja isegi kui seda tehakse, ei jagata töötajatele kommentaare ja selgitusi, vaid personaliosakond saadab laiali formaalse kirja ja ongi kõik. Selline asi jätab mulje, et ei ettevõtte juhid ega ka ettevõte ise polegi huvitatud oma tulemustest ja arengutest. Kui  sa aga oled andekas töötaja, siis miks üldse sellises kohas töötada?

Ei mingit karjäärialast arutelu. Saladuskatte all võib öelda kõigile juhtidele, et enamik töötajaid ei tea, mida nad teevad viie aasta pärast. Vähem kui viis protsenti inimestest oskavad sellele küsimusele üldse midagi vastata. Kuid sellegipoolest tahavad inimesed arutleda oma tuleviku üle. Enamik ülemusi ei räägi aga mitte kunagi oma töötajatega sellest, kuhu nad tahaksid karjääriredelil välja jõuda. Kui aga teie parimad töötajad ei tea midagi oma karjäärivõimalustest, siis lähevad nad neid otsima mujalt.

Muutuvad prioriteedid. Aplaus firmadele, kes üritavad enda juurde luua andekate inimeste kasvulava, lastes neil osaleda uutes huvitavates projektides. Kuid enamiku firmade jaoks on proovikiviks mitte prioriteetide seadmine, vaid nendest aasta-paar kinni pidamine. Talendid ei kannata, kui täna on tähtis üks asi, kuid nädala või kuu pärast ei oma see enam mingit tähtsust.

Vähene suhtlemine ja tagasiside. Kuigi ühe projekti juurest teise juurde üleviimist talendid ei salli, siis on ka viga kohelda tema juhitud projekti kui mingit asja, mille puudutamine on keelatud. Tagasiside, märkused, tähelepanu on igati teretulnud. Mõistlikul määral.

Talendile meeldivad teised talendid. Millised on ülejäänud inimesed talendi ümber? Väga paljud ettevõtted peavad palgal töötajaid, kes ei peaks ses firmas tegelikult töötama. Nende väljavahetamine on lihtsalt tüütu ja tülikas protsess ja nii nad püsivadki. Kui tahate, et teie juures töötaksid parimad töötajad, siis hoolitsege, et neid ümbritseksid ka head töötajad.

Visiooni polegi? Tundub kummaline, aga kas teie firma jaoks eksisteerib ka mingi tulevik? Milline on teie strateegia? Millist teie visiooni peaks talent teie firmas täitma? Kui te ei oska nendele küsimustele kohe vastata, on vastuste otsimisega juba väga kiire.

Avatuse puudumine. Parimad inimesed tahavad jagada oma ideid ja soovivad, et neid kuulataks. Paljud firmad aga võtavad seda kui protestiakti ja midagi taunitavat. Kuid kui firma sees leidub eriarvamustega inimesi, siis tasub neid kuulata ja mitte alla suruda.

Juhi-küsimus. Kui mõned head töötajad on hiljuti firmast lahkunud ja ettevõtte juht on sama, siis ei ole siin tegemist kokkusattumusega. Tihti otsitakse juhtimistreeneritelt abi olukorras, kus ettevõttes on küll suurepärane juht, kuid millegipärast ei püsi tema ümber kaastöötajad. Väga sageli ei saagi taolist olukorda muudmoodi lahendada, kui vahetada välja juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles