CV-Online: palgatõusu prognoosib enam töötajaid kui aasta eest

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palk
Palk Foto: Toomas Huik

CV-Online’i  mai lõpus tehtud uuringust selgus, et 23 protsenti töötavatest inimestest prognoosib, et nende palk tõuseb järgneva 6 kuu jooksul.

Aasta tagasi oli sama näitaja 19 protsenti. Järgneva 6 kuu jooksul prognoosib palgalangust 6 protsenti töötavatest inimestest, möödunud aasta mais ennustas seda 7 protsenti.

«Enam kui pooled palgatõusu prognoosinud inimestest arvavad, et see jääb vahemikku 1-10 protsenti,» kommenteeris tulemusi CV-Online’i turundusjuht Heikko Gross. «Suurimaks erinevuseks võrreldes eelmise aasta tulemustega on see, et pisut on kasvanud vastajate protsent, kes prognoosivad palgatõusu vahemikus 21-30 protsenti.»

Grossi sõnul võib siiski öelda, et palgatõusu suuruses on ootused üldjoontes sarnased aasta tagusega, kuid palgatõusu ootavate ja prognoosivate inimeste protsent on kasvanud.

Parimaks hindavad oma väljavaateid palgatõusule IT, ehituse ja energeetika valdkonnas töötavad inimesed.

Nimetatud valdkondades hindab üle 30 protsendi inimestest, et järgneva 6 kuu jooksul nende positsioonil palk tõuseb. Kõige tagasihoidlikumad ootused palgatõusu osas on korrakaitse/päästeteenistuse, avaliku sektori, kultuuri/kunsti/meelelahutuse valdkondades, kus seda prognoosib ligi 10 protsenti.

«Väga selgelt on esil teatud valdkonnad, kus värbamine on kas hoogustunud või on juba pikemat aega valitsenud tööjõu puudus, mis peegeldub nende valdkondade töötajate palgatõusu ootuses,» tõi Gross välja.

Ametipositsioonide lõikes hindavad oma väljavaateid parimaks tippjuhid, esmatasandi juhid (töödejuhatajad ja projektijuhid) ning tippspetsialistid. Väikseim protsent palgatõusu prognoosivaid töötajaid on lihttööliste ning assisteerivaid- ja administratiivtöid tegevate inimeste seas.

Maakondade lõikes hindavad väljavaateid parimaks Harjumaal ja Raplamaal töötavad inimesed, kõige kasinamaks aga Läänemaal ja Viljandimaal töötavad inimesed.

2013. aasta sees prognoosib palgatõusu 45 protsenti töötavatest inimestest, palgalangust 4 protsenti.

«Võib öelda, et töötajate ja tööotsijate palgaootused on aasta tagusega võrreldes pisut kasvanud,» kinnitas Gross. «Nelja protsendipunkti võrra on lisandunud neid, kes prognoosivad, et nende palk tõuseb järgneva 6 kuu jooksul.»

«Kui aga mõelda väljavaadete peale, siis juba praegu on tööpakkumisi poole enam kui kaks aastat tagasi ja töötute arv näitab langustrendi, millest tulenevalt võib prognoosida, et lähiaastail kasvab oluliselt surve palgatõusule ja töötingimuste parendamisele,» võttis Gross kokku.

Statistika põhineb CV-Online’i 2012. aasta mai lõpus töötajate ja tööotsijate seas korraldatud uuringul, millele vastas üle 7800 inimese üle Eesti. Üle 6500 uuringus osalenuist töötas kas täis- või osaajaga ja pisut alla 1300 ei olnud hetkel tööga hõivatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles