Putin haaras energiaohjad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Vladimir Putin nõrgestas veelgi peaministri Dmitri Medvedevi mõju energiasektori üle, kutsudes ellu spetsiaalse «presidendikomisjoni» selle riiklikult esmatähtsa tööstusharu strateegiliseks arendamiseks.

Putin pani komisjoni peasekretäriks Igor Setšini, tugevdades veelgi oma ustava liitlase positsiooni, kes varem teenis energiasektori eest vastutava asepeaministrina.Kodusõda nafta- ja gaasitööstuse pärast on olnud karm.

Kuna Setšini ja neli aastat Putinile presidenditooli soojas hoidnud Dmitri Medvedevi vahel valitseb varjamatu rivaliteet, ei saanud Setšin endale kohta Medvedevi kui peaministri valitsuses.

Kuid Putin on teostanud teatud manöövrid, mis pankurite ja analüütikute hinnagul on Medvedevi valitsust energia vallas kõvasti kohitsenud: esmalt määras Putin Setšini riikliku naftafirma Rosnefti tegevjuhiks; siis teatas ta, et Rosneftegaz (riiklik investeerimismehhanism, mida sisuliselt kontrollib Setšin) koondab endasse kõik riigiosalused energiasektoris.

Liberaalsusse kalduv Medvedev oli teinud ettepaneku erastada riigiosalused avaturul – millele Setšin valjuhäälselt vastu seisis.

Ametnike ja analüütikute hinnangul pandi komisjoni asutamisega – mida hakkab juhtima Putin ise – punkt protsessile, mille eesmärk oli nõrgesdada Medvedevi mõjuvõimu energiasektoris.

«See tugevdab veelgi muljet, et loodud on paralleelvalitsus,» ütles üks riigiametnik.

Setšin sooritas läinud nädalal avaliku vangerduse säilitamaks energiatsaari staatust, kutsutes Vene naftabossid ootamatult «naftaklubi» asutamiskoosolekule – mis toimus vaid paar tundi enne seda, kui endine Medvedevi abi ja värske energia-asepeaminister Arkadi Dvorkovitš pidi kavakohaselt pidama oma esimese koosoleku nendesamade isikutega.

Üks lähedalseisev allikas kinnitas, et mõlemad koosolekud toimusid; juttu olevat olnud maksuasjadest ja siseriiklikest hindadest.

Dvorkovitš kinnitas hiljem, et Setšini naftaklubi «ei halva» valitsuse tööd energiasektoris.

Varem, avalikustades valitsuse uusi erastamiskavasid, oli Dvorkovitš ühtlasi rõhutanud, et riigiosalusi energiasektoris tohiks müüa Rosneftegazile üksnes siis, kui seda peetakse «kasulikuks». Dvorkovitšile sekundeeris Medvedev, kelle sõnutsi otsustab kasulikkuse küsimuse valitsus – ja mitte presidendi büroo.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles