Samaras: Kreeka väljub kriisist, mitte eurotsoonist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestivad kreeklased.
Protestivad kreeklased. Foto: SCANPIX

Kreekas konservatiivse erakonna eesotsas olev majandusteadlane Antonis Samaras kinnitas reedel, et Kreeka väljub pärast valimisi kriisist ja mitte eurotsoonist.

«Me väljume sellest kriisist. Me ei lahku eurotsoonist. Me ei lase kellelgi ennast Euroopast välja viia,» lubas 61-aastane Samaras pealinna Ateena keskväljakul tuhadetele juubeldavatele toetajatele kõneledes.

«Kui me katkestame suhted Euroopa Liiduga, siis kaotame ka euro. Selle järel peame leppima palju hullemate tingimustega ja seda vaid oma põhivajaduste rahuldamiseks. See oleks kümneid kordi halvem, kui meie praegused kohustused,» manitses Samaras.

Pühapäeval on Kreekas parlamendivalimised, mille tulemustest sõltub, kas Kreeka jätkab senisel säästu- ja reformikursil või valib uue tee ja eurotsoonist lahkumise.

Poliitmaastiku paremas servas on konservatiivne Uus Demokraatia eesotsas 61-aastase majandusteadlase Antonis Samarasega. Euroopa näeb neis parimat võimalust EL-i ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) päästepaketi tingimuseks seatud struktuurireformide jätkamiseks.

Vasakus servas on äärmuslik SYRIZA, mille 37-aastane esimees Alexis Tsipras, kes on lubanud valimisvõidu järel laenuleppe puruks rebida. Eelmistel, 6. mai valimistel tuli SYRIZA teiseks.

Arvamusküsitlused ennustavad ägedat võitlust SYRIZA ja Uue Demokraatia vahel, sest esikoht annab parlamendis 50 lisakohta. Viimased valimiseelsed uuringud annavad Uuele Demokraatiale 25,5 kuni 26,5 protsenti häältest, SYRIZA-le 23,5 kuni 31,5 protsenti.

Ükski partei ei saa ilmselt ka sel korral enamust, nii ootab taas ees meeleheitlike koalitsioonikõneluste aeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles