Kas Kreeka valib tehnokraatia?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka konservatiivse erakonna juht Antonis Samaras.
Kreeka konservatiivse erakonna juht Antonis Samaras. Foto: SCANPIX

Küsitluste valguses peaks homsed Kreeka valimised võitma paremtsentristlik Uus Demokraatia. Samas peetakse siseallikate sõnutsi juba plaane, kuidas takistada nende liidrit peaministriks kerkimast.

Nimelt nähakse Uue Demokraatia juhti Antonis Samarast kui problemaatilist poliitikut, kes ei sobiks tüürima koalitsiooni, mis peaks püsima koos ning võtma vastu raskeid otsuseid vältimaks Kreeka väljapaiskumist euroalast, ütlevad allikad.

Juhtivad ettevõtjad, kes on huvitatud laiapõhjalisest stabiilsusest regioonis, ütlesid valimiste künnisel Financial Timesile, et kuigi Samaras on pühendunud euro liikmelisusele, poleks ta võimeline taastama rahvusvaheliste kreeditoride usaldust, taaskäivitama reforme ja tüürima riiki taastumise teele.

Ühe allika sõnutsi on Samaras poliitikuna «tänavakakleja», kes on keskendunud vasakleeriga kemplemisele ega mõista sügavuti ümberkorraldusi, mida Kreeka konkurentsivõime taastamiseks vajaks.

Ärijuhid ja mitmed poliitikud peamistest parteidest on veetnud kaks viimast nädalat – alates ajast, mil arvamusküsitlused hakkasid osutama Uue Demokraatia juhtpositsioonile – tehes lobitööd Samarase peaministriks saamise vastu.

Kui valimised võidab Uus Demokraatia, peab Samaras arvestama vastuseisuga omaenda erakonna ridadest.

«Teenekad parteiliikmed – endised valitsusministrid ja pikkade traditsioonidega Kreeka perefirmade omanikud – annavad oma parima, et sundida Samarast kõrvale astuma ning sillutada teed konsensuslikule peaministrile ja valitsusele, kus majandust juhiksid tehnokraadid,» ütles üks partei plaanidega kursisolev allikas.

Üks kandidaat oleks kohtunik Panagiotis Pikrammenos, kes täidab peaministri kohuseid valimiskampaania perioodil. Mainitud on ka keskpanga presidenti Giorgios Provopoulost.

Mõned ärijuhid sooviksid aga tagasi endist Euroopa Keskpanga asepresidenti Lucas Papademost, kes tüüris Kreeka läbi võlgade restruktureerimisest, olles tehnokraadina peaministri postil kuus kuud.

Ärijuhid peavad Samarast vastutavaks Kreeka poliitika ja majanduse kokkuvarisemise eest, kuna ta seisis vastu abipaketile nr 1 aastal 2010.

«Ärieliit ei usalda teda, kuna ta ei mõista, milline keskklassi demokraatia Kreekas välja peaks nägema,» ütles endine Ateena ülikooli ajalooprofessor Thanos Veremis, kes tunneb Samarast isiklikult ning on kursis viimase 30-aastase poliitikukarjääriga.

«Samaras ei mõju mõtlevate inimeste juhina, ta on natsionalist ja väga parempoolne,» ütles professor Veremis, andes mõista, et Samaris asetaks kitsad poliitilised huvid ettepoole majanduse ülesehitamiseks vajalikust konsensusest.

Kaks eilset arvamusküsitlust, millele FT sai pilgu heita, pakkusid Uuele Demokraatiale 28-31 protsenti ja vasakäärmuslikule Syrizale 23,5-27 protsenti häältest – mis tähendaks, et konservatiivid ei saaks 300-liikmelises parlamendis selget enamust.

Sotsialistlik Pasok ja mõõdukalt vasakpolne Demokraatlik liit saaksid vastavalt 9-12 ja 6,5-8 protsenti häältest. Neid kahte nähakse potentsiaalsete partneritena konservatiivide juhitud koalitsioonis.

Samaras on oma kampaania käigus tõotanud üritada abipaketti nr 2 ümber kaubelda, ignoreerides Euroopa liidrite korduvaid hoiatusi, et selline samm kiirendaks Kreeka lahkumist euroalast. Ta on hüljanud ettepanekud anda teed tehnokraatlikule peaministrile ja kinnitas hiljuti ajakirjanikele: «On normaalne, et valimised võitnud partei juht moodustab valitsuse.»

Kuid ühe kõrge Pasoki ametniku sõnutsi on nende liider Evangelos Venizelos valmis Samarast blokeerima ja nõuab koalitsiooni astumise tingimusena tehnokraatlikku peaministrit.

«Talle oleks ülimalt vastumeelt näha peaministrina Samarast, isegi kui ta ise valitsuses pole,» ütles see ametnik.

Samal seisukohal on lähedalseisva allika sõnutsi Demokraatliku Vasakpartei liider Fotis Kouvelis. «Kui konservatiivid võidavad, on meil vaja konsensuslikku peaministrit – ja ruttu. Sest muidu lähevad eurooplased väga ärevile,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles