Merkel jättis kreeklastele valimisnõu andmata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa liidukantsler Angela Merkel parlamendis.
Saksa liidukantsler Angela Merkel parlamendis. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel ütles, et tal ei ole kreeklastele seoses pühapäevaste valimistega mingeid näpunäiteid, ütles tema pressiesindaja reedel.

«Kantsler ei jaga naabritele ega sõbralikele riikidele valimisnõuandeid,» ütles Merkeli esindaja Steffen Seibert korralisel pressikonverentsil.

Kui Seibertilt küsiti selle kohta, kuidas Merkel avaldas aprillis toetust uuesti Prantsuse presidendiks pürginud Nicolas Sarkozyle, märkis pressiesindaja, et Merkel ei sekkunud demokraatlikku protsessi.

«Kantsler ei jaganud kunagi Prantsuse presidendivalimiste ajal valimisnäpunäiteid,» ütles ta.

«Föderaalvalitsus on valmis tegema tööd ükskõik millise valitsusega, mis partnerriigis valimiste järel moodustatakse,» lisas ta.

Kuigi Merkel oli napisõnaline, avaldas päevaleht Financial Times Deutschland esilehel kreeka- ja saksakeelse juhtkirja, mis kutsus kreeklasi demagoogidele vastu seisma.

«Kallid kreeklased, looge selged poliitilised tingimused. Hääletage vapralt reformide poolt, mitte vihaselt vajalike, valusate struktuurimuutuste vastu,» öeldi juhtkirjas.

Leht kutsus kreeklasi seisma vastu vasakpoolse Syriza juhile Alexis Tsiprasele ja avaldas toetust konservatiivsele Uuele Demokraatiale, mida juhib majandusteadlane Antonis Samaras.

Valitsuse pressikonverentsil ütles rahandusministeeriumi pressiesindaja Martin Kotthaus, et ajakirjanike tõstatatud nõuannete jagamise teema eeldab "kummalist vastasseisu» Saksamaa ja Kreeka vahel.

«Meil ei ole siin käsil jalgpallimatš, jutt käib Euroopa progressist,» ütles ta.

Järgmise osamakse kohta ütles Kotthaus, et esmalt tuleb ära oodata valimised, uus valitsus ning troika (Euroopa Komisjon, Rahvusvaheline Valuutafond, Euroopa Keskpank) hinnang Kreekale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles