Merkel: Saksamaa võimalused on piiratud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel hoiatas oma Euroopa partnereid ja G20 juhtivaid majandusi, et nood Saksamaad eurokriisi lahingus üle ei koormaks.

«Saksamaa ressursid ei ole lõputud,» ütles ta parlamendi ees, tehes teatavaks oma seisukohad tuleval nädalal Mehhikos toimuvaks G20 tippkohtumiseks.

Pannes jõuliselt paika Saksamaa samme puudutavad piirangud, luges ta üles teiste riikide nõudmised, mis Saksamaalt «suurt pauku» ootavad: euroala ühisvõlakirjad, pangahoiuste tagamise skeem, lisaks veel hiljutine prantslaste stabiilsuspakett.

«Saksamaa on tugev, Saksamaa on majandusmootor ja Saksamaa on Euroopa stabiilsuse ankur. Tahan öelda, et Saksamaa kasutab oma jõudu ja väge inimeste hüvanguks, mitte üksnes Saksamaal, vaid ka Euroopa ühtsuse ja globaalmajanduse huvides,» ütles ta. «Kuid Saksamaa tugevus pole otsatu.»

Merkel ütles, et eurokriis varjutab G20 tippkohtumisel kõik teised teemad ning Saksamaa saab olema «tähelepanu keskmes».

Kuid ta hülgas teiste nii eurosiseste kui -väliste riikide, muuhulgas USA ja Suurbritannia «pealtnäha lihtsad võlgade jagamise ideed», mis on tema hinnangul tegelikult kahjulikud ja põhiseaduse valguses võimatud rakendada.

Ta välistas ka uutel laenudel põhinevad euroala stiimulid, nõudes jätkusuutlikku tasakaalu kasvumeetmete ja eelarvedistsipliini vahel, pannes G20 riikidele südamele pühenduda ühemõtteliselt võlatasemete kärpimisele ja finantsturgude reguleerimisele.

Opositsioon kritiseeris Merkelit karmilt, süüdistades teda kasinuse liigses rõhutamises kasvu arvelt.

Sotsdemokraatide parlamendiliider Frank-Walter Steinmeier ütles, et kantsler on kaevanud end niivõrd sügavale kärbete kraavi, et ei saa sealt enam välja.

Roheliste liider Renate Künast nõudis uusi meetmeid majanduskasvu edendamiseks; vasakäärmusliku Linke partei liider Gregor Gysi ütles, et Merkeli kasinusmeetmed on Euroopas «maha hääletatud» ja ta peaks need hülgama.

Merkel ütles aga, et Euroopa peaks lühiajaliste kriisimeetmete asemel võtma ette «Heraklese töö»: taotlema tihedamat poliitilist integratsiooni, mis moodustaks eurot toestava vundamendi.

«Meil tuleb teha, mis [euro juurutamisel] tegemata jäi,» ütles ta. «Mitte ülehomme, vaid igal juhul üsna lühikese aja jooksul.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles