Lobjakas: Hispaania ei saa poliitika tõttu riigivõla jaoks abi küsida

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas.
Ahto Lobjakas. Foto: Laura Oks

Hispaania peab varem või hiljem oma võlakoormaga midagi ette võtma ning see on Kreekaga võrreldes juba mitu raskusastet suurem probleem, kuid praegu ei ole ta riigivõla asjus abi küsinud poliitilistel kaalutlustel, rääkis Eesti välispoliitika instituudi analüütik Ahto Lobjakas.

Hispaania valitsus eitas abivajadust nii kaua nn haige looma sündroomi tõttu, rääkis Lobjakas Vikerraadio saates «Uudis+», vahendas ERR Uudised.

«Nii kaua, kui on võimalik, teha nägu, et oled terve, püsida karjas ja elus, sama juhtus Kreekaga, omal ajal Portugaliga, kõik need riigid on eitanud abivajadust ja see on varem või hiljem tulnud,» selgitas Lobjakas.

Tema sõnul on Hispaania Euroopa Liidu suure riigina pretsedendi ees, et võib kaotada üsna olulise osa oma eelarve suveräänsusest ELile ning suurel riigil on seda palju raskem aktsepteerida, eriti just sisepoliitiliselt. «Üks asi, mida ei saa endale lubada, on näidata sisemaiselt, et anname nüüd võimu ära ELile, see on iga partei jaoks enesetapjalik,» nentis analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles