Swedbank: töötlev tööstus töötab pea täisvõimsusel

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasvu osas kõige optimistlikum sektor on toiduainetööstus.
Kasvu osas kõige optimistlikum sektor on toiduainetööstus. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Swedbanki poolt läbi viidud uuringust selgub, et enamik Eesti tööstusettevõtetest ootab tänavu keskmiselt ligi kümneprotsendilist käibekasvu, samal ajal on paljud ettevõtted panga hinnangul juba töötamas optimaalsel võimsusel.

Swedbanki poolt läbi viidud uuring näitab, et vaatamata ebaselgele majanduslikule perspektiivile Euroopas võib Eesti töötleva tööstuse osas teha optimistlikke prognoose.

Ligi  87 protsenti töötleva tööstuse ettevõtetest prognoosib käibe kasvu, iga kolmas kavandab investeeringuid ning pooled ettevõtted kavatsevad kasvatada ekspordi osakaalu, selgub 200 üle nelja miljonilise käibe tööstusettevõtte seas läbi viidud uuringust. Keskmiselt ootavad ettevõtted käibekasvu ligi kümne protsendi ulatuses.

Swedbank ettevõtete panganduse tegevjuht Robert Kitt näeb selle taga märki Eesti konkurentsivõimelisusest. «See, millega Eesti võiks regioonis eristuda, on paindlikkus ja logistika,» selgitab Kitt, viidates samas ka aprillikuisele artiklile ajalehes the Economist, kus toodi välja, et viimased trendid tööstuses näitavad, et tootmine on kolimas lõpptarbijale lähemale ning järjest enam oodatakse töötlevalt tööstuselt individuaalseid ja paindlikke lahendusi.

«Ülekaalukas käibe kasvatamise ootus teeb rõõmu, samal ajal selgus tulemustest ka see, et käibe tõstmiseks ei ole kõigil ettevõtetel piisavalt vabu tootmisvahendeid,“ rääkis Kitt, tuues välja, et töötlevas tööstuses on hetkel ilma lisainvesteeringuid tegemata vaba tootmisressurssi ligi 26 protsendi ulatuses. Panga hinnangul võiks optimaalne olla ligi 30 protsenti.

Samal ajal peavad Swedbanki töötleva tööstuse sektorite juhid Eesti tööstusettevõtete bilansse buumieelse ajaga võrreldes keskmiselt vähemalt sama tugevaks või tugevamaks.

«Ka majanduslangus jäi pidama töötleva tööstuse nagi otsa,» rõhutas Kitt sektori tugevust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles