Saksamaa kinnitab: kriisile kiirlahendusi ei tule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX.

Kõrged Saksa valitsusametnikud hoiatasid taas, et finantsturud ja euroala valitsused ei tohiks oodata lähipäevadel ja -nädalatel uusi radikaalseid kriisi kammitsemise meetodeid.

Juhtivad poliitikud ja valitsusametnikud on andnud terve trobikonna intervjuusid, milles selgitavad, et Saksamaa ei ole võimeline võtma vastutust kõigi oma europartnerite võlgade eest.

Ametnikud hülgasid ühiste eurovõlakirjade kiirkorras käikulaskmise idee, samuti riiklikult rahastatud pangahoiuste tagamise skeemi.

Selle asemel tuleks nende hinnangul käivitada «eelarveliidu» läbirääkimiste fundamentaalne protsess, ehitamaks ühisrahale vundamenti ja alusmüüri.

Ametnikud rõhutavad, et ühisrahabloki majanduste integreerimise meetmete arutelu võtab ilmselt aega mitu kuud – ning et üsna kindlasti tähendaks see ka poliitiliselt ebapopulaarset protessi: Euroopa Liidu lepete ümbertegemist.

Keskmises perspektiivis tuleks võtta senisest karmima kontrolli alla riikide eelarved, ELi institutsioonidele (nt Euroopa Kohtule) tuleks omistada suuremad volitused.

«Põhimõte on selline: võlgade jagamine ei ole mõeldav, kuni me ei jaga ka vastutust,» ütles Angela Merkeli kristlike demokraatide parlamendiesindaja ja välispoliitika-alane kõneisik Andreas Schockenhoff.

Vaatamata Kreeka valimiste ja euroalast lahkumise ohule on Berliini poliitikud ja ametnikud veendunud, et uusi meetmeid pole paregu vaja – ega ka katseid kasvatada euroala päästemehhanismide (EFSF ja ESM) rahalisi ressursse.

«Isegi kui juhtuma peaks õnnetus, tuleb tegutseda olemasolevate vahenditega,» kinnitas üks kõrge ametnik.

«Mõned inimesed arvavad vist siiamaani, et suuri Euroopa Liitu puudutavaid samme saab astuda ühe päevaga. Väga valesti arvavad.»

Kõrged valitsusametnikud kinnitavad, et Saksamaa ei saa võtta enda õlgadele täit vastutust oma partnerite riigirahanduste eest – kui raskustesse satuvad nii Hispaania kui Itaalia.

«Kui te ütlete, et Saksamaa peab võtma enda kanda kõigi [euroala partnerite] võlad, siis see küll turge maha ei rahusta,» ütles üks teine ametnik.

«Mõju oleks vastupidine. Kui me ütleme, et teema asja üksi ära, siis avastavad turud, et see käib meil üle jõu. Ja nad langetavad Saksamaa reitingut, kuna see on võtnud endale liiga suure koorma.»

Samal ajal on ELi tippkohtumiseks (juuni lõpus) valmimas esmane raport «eelarveliidu» ülesehitusest.

Saksamaa seisukoht on, et eelarveliit tähendaks sügavamat kontrolli riigieelarvete üle, sealhulgas selgeid juhiseid sotsiaalkulutuste, pensioniea- ja tasemete ning riigiametnike palkade vallas.

Populaarne on Saksamaal ka maksude ühtlustamise idee, samuti arutatakse Euroopa ühismaksu, millega pandaks alus Euroopa riigikassale.

Lähtuvalt eelmisel nädalal Bundestagile esitatud esialgsest ajakavast ei maksa otsuseid oodata enne 2013. aasta kevadet.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles