Viis ilusat küsimust, mida tööintervjuul tööandjalt küsida

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööintervjuu.
Tööintervjuu. Foto: Panther Media/Scanpix

Igaüks, kes on käinud tööintervjuul, teab seda pausi - hetke, kui intervjueerijal saavad küsimused otsa, ta vaatab sulle otsa ja küsib, kas sul on temale küsimusi.

Selleks hetkeks tuleb valmis olla, ütlevad värbamisspetsialistid. Just siis saab mängu oma kasuks pöörata, kirjutab Forbes.

«See on võimalus näida ise liidrina ja näidata, et oled pühendunud intervjuule,» ütleb karjäärispetsialist ja raamatu «What Does Somebody Have To Do To Get A Job Around Here» Cynthia Shapiro.

«Parimad küsimused on ettevõtte ja mitte sinu kohta,» ütleb Louise Garver, Career Directions, LLC asutaja.

Siin on viis olulist küsimust, mida küsida interjueerijalt tööintervjuu ajal ja mille abil saab endast jätta õige mulje ning töökoht endale napsata.

Kuidas te kirjeldaksite ideaalset kandidaati sellele tööle?

Selle küsimusega saate teada, keda tegelikult tööle otsitakse. Kui siit minna edasi ja küsida, milliste omadustega töötajat otsitakse, saate endale käitumisjuhise, kuidas edaspidi intervjuul käituda, et töökoht omale saada.

Kuidas minu töö saaks teile kasulik olla?

Intervjueerija hindab sellist küsimust kindlasti, sest see on lihtsalt inimlik. Tõenäoliselt olete te intervjuul seetõttu, et teie haridus ja töökogemused tunduvad sobivat. Nüüd, kui koguaeg olete te rääkinud ainult sinust, on väga positiivne, kui saadad potentsiaalsele tööandjale sõnumi, et teed tema elu lihtsamaks.

Kuidas sobib see positsioon ettevõtte pikaajalistesse plaanidesse?

See küsimus avab diskussiooni positsiooni ja ettevõtte pikaajaliste plaanide kohta. On täiesti asjakohane küsida, kas keegi inimestest lahkub (kas ettevõttest või saab ametikõrgendust) või kui tegemist on uue ametikohaga, siis miks on see loodud. Tasub küsida ettevõtte plaanide kohta järgmistel aastatel, see näitab teie huvitatust ettevõtte käekäigu suhtes.

Kuidas defineeriksite edu sellel ametikohal?

See küsimus võib intervjueerija segadusse ajada, sest paljudel ettevõtetel pole tulemuslikkuse hindamise süsteemi. Vastusest saate teada, kui suur võimuulatus teie ülemusel on, samuti annab see aimu ettevõtte protseduurireeglitest ja kultuurist.

Mida saaksin veel teie heaks teha?

Sisuliselt on see viisakusvormel «kuidas saaksin teid aidata», mis jätab teist avatud ja entusiastliku mulje. «Tööandjad otsivad inimesi, kes tahavad töötada nende organisatsioonis ja nende entusiasm mõjutab tööintervjuu tulemust,» ütleb Garver.


Aga palgaküsimused?

Muidugi tahate te eelkõige palga kohta teada. Niisamuti huvitavad teid ka kõik teised boonused ja motivaatorid. 30-aastase töökogemuseda juhtimistreener Debra Benton ütleb, et rahaküsimuste teemaks võtmine tööintervjuul nõuab suurt julgust ja enesekindlust.

Kuid on ka eksperte, kes annavad nõu rahateemasid üldse mitte puudutada enne kui olete saanud kirjaliku pakkumise töökoha suhtes. «Ärge küsige palga ega soodustuste kohta,» ütleb Garver. «Mitte kunagi ärge puudutage midagi, mis puudutab teie vajadusi.»

Miks? Sest tuues liiga varakult teemaks palga, arvab tööandja, et see on kõik, millest te hoolite. Pealegi pole teil  erilist võimu palgaläbirääkimisi mõjutada enne, kui olete juba n-ö pardale võetud. Aga mida teha, kui tööandja ise võtab palgateema jutuks enne pakkumist? Lihtsalt öelgegi, et see on asi, mida tahate pikemalt läbi mõelda. «Kui nad teevad teile pakkumise, siis see tähendab, et nad tahavad teid tööle. Nüüd on koht palga läbirääkimiseks,» ütleb Garver.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles