Kenya gasellpanga juht sai maailma aasta ettevõtjaks

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Mwangi
James Mwangi Foto: Erakogu

Nädalavahetusel Monte Carlos toimunud Maailma Aasta Ettevõtja konkursi võitis Kenya ülikiire kasvuga panga Equity Bank Limited tegevjuht James Mwangi.

Nortali (endise nimega Webmedia) omanikud Taavi Kotka ja Priit Alamäe olid konkursil noorimad osalejad ning žürii tunnustas nende panust uute ja innovaatiliste lahenduste loomisel IT valdkonnas.

«Equity panga näol on tegemist Aafrika ühe suurima edulooga. Ettevõte on eelkõige dr James Mwangi eestvedamisel küllaltki lühikese ajaga tõusnud mikro-ettevõttest Kesk- ja Ida-Aafrika suurimaks pangaks, kuhu on tänaseks loodud juba enam kui 7 miljonit kontot,» rääkis Eestis Aasta Ettevõtja konkurssi korraldava Ernst & Young Balticu partner Ranno Tingas. «Lisaks tunnustati Mwangit mitmete pangandusega seotud tehnoloogiliste uuenduste ja neile ligipääsu võimaldamise eest, mis on tõstnud kohalike konkurentsivõimet ja parandanud mitte üksnes inimeste majanduslikku vaid ka sotsiaalset võimekust. Juba 2010. aastal märgiti Mwangi ära Financial Timesis kui üks 50st tulevasest äriliidrist.»

Konkursil edetabelit ei koostata ja kõik kes jäävad võitjast allapoole jagavad omavahel teist kohta – nii ka  Priit Alamäe ja Taavi Kotka Eestist. «Konkurents oli loomulikult tihe ja nagu Priit ja Taavi on varem öelnud – seal on tegemist ikkagi nii suure liigaga, kus isegi Eesti suurim oleks tegelikult tubli keskmine tegija. Aga meie osalejatel läks hästi ja usun, et nad said konkursilt ka mitmeid vajalikke tutvusi – kolme päeva jooksul andsid Taavi ja Priit intervjuud nii CNBC-le ning Venemaa, Taani, Slovakkia, Jordaania, Uus-Meremaa meediale ja kohtusid mitmete riikide parimate ettevõtjatega, kellega õnnestus uusi suhteid ja ärilisi kontakte luua,» rääkis Tingas.

Eesti osales Maailma Aasta Ettevõtja konkursil tänavu neljandat korda. Varem on Eestit konkursil esindanud Jaan Puusaag Krimelte OÜst, Indrek Sepp Pristis ASist ja Peter Hunt Wendre ASist ning tänavusel konkursil astusid üles Priit Alamäe ja Taavi Kotka Nortal Asist (endise nimega Webmedia AS).

Igal aastal Monte Carlos toimuv World Entrepreneur Of The Yeari lõppkonkurss on maailmas üks suurimaid ettevõtjate tunnustamiseks loodud üritusi, mis sai alguse 1986. aastal USAst. Konkursi osavõistlusi viiakse läbi enam kui 50 riigis ja 135 linnas, kus igal aastal tunnustatakse oma riigi kõige edukamaid ja innovaatilisemaid ettevõtjaid. Aasta Ettevõtja konkurssi on korraldatud juba aastast 1986 ja maailma mastaabis võistlesid ettevõtjad 12ndat korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles