Erakapitali firmade optimism on märkimisväärselt tõusnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesk-Euroopa erakapitali ettevõtete majanduskliima prognoos.
Kesk-Euroopa erakapitali ettevõtete majanduskliima prognoos. Foto: Deloitte

Vaid  üheksa protsenti erakapitali (private equity) ettevõttest prognoosib järgmiseks pooleks aastaks majanduskliima halvenemist, selgub värskest Deloitte koostatud Kesk-Euroopa private equity uuringust. Kuus kuud tagasi oli pessimistide hulk lausa 66 protsenti, kirjutab AS Deloitte Advisory finantsnõustamise osakonna juhataja Priit Vare.

Deloitte poolt alates 2003. aastast läbi viidud Kesk-Euroopa private equity ettevõtete küsitluse värskest maikuu numbrist selgub, et viimase poole aastaga on erakapitali ettevõtete arvamus turuolukorrast paranenud. Tõsi küll – võrdluspunktiks olevad tulemused pärinevad 2011. aasta oktoobrikuust, mil turuosaliste meelestatus oli viimase 30 kuu negatiivseim. Tänaseks on meeleolu võrreldes kuue kuu taguse madalseisuga tunduvalt paranenud, jäädes siiski kehvemaks kui näiteks aasta või kaks tagasi.

Kesk-Euroopa regioonis valitseva pessimismi mõningasele taandumisele võrreldes eelmise aasta oktoobriga annab näiteks tunnistust viimase poole aasta jooksul tehtud võrdlemisi suur investeeringute hulk võrreldes exit’ite (väljumiste- toim.) arvuga. Ostutehingute arvu kasv peegeldab turul valitsevaid soodsaid ostutingimusi, mida riskialtid investeerijad soovivad ära kasutada.

Värske küsitluse tulemused annavad alust loota, et turuosaliste meelestatus saavutas 2011. aasta oktoobris oma madalaima punkti ning erakapitali ettevõtete optimism on taaskord tõusutrendil. Positiivsest trendist annab tunnistust ka see, et 23 protsenti turuosalistest usub majanduskliima paranemisse järgmise kuue kuu jooksul (võrreldes 0 protsendiga pool aastat tagasi). Kui kuus kuud tagasi ennustas lausa 66 protsenti küsitletutest majanduskliima halvenemist, siis täna on pessimistide hulk kahanenud 9 protsendile.

Küsitlusest selgub, et lausa 18 protsenti vastanutest (üks kõrgemaid tulemusi küsitluse ajaloos) kavatseb järgneva poole aasta jooksul keskenduda peamiselt raha tõstmisele. Samas on endiselt ülekaalus nende private equity ettevõtete hulk, kes plaanivad järgmise poole aasta jooksul keskenduda uute investeeringute otsimisele (59 protsenti vastanutest).

Nende hulk, kes usuvad, et laenukapitali kättesaadavus järgmise kuue kuu jooksul võrreldes tänasega sisuliselt ei muutu, on kuue kuu taguse küsitlusega võrreldes rohkem kui kahekordistunud, moodustades 76 protsenti vastanutest. Pessimistide hulk, kes usub laenukapitali kättesaadavuse halvenemisse, on viimase poole aastaga langenud 61 protsendilt 21le. Tõenäoliselt peegeldab kahanev pessimism investorite usku Euroopa Keskpanga madala intressipoliitika jätkuvusse lähitulevikus.

Positiivne märk on ka see, et nende turuosaliste hulk, kes prognoosivad järgnevaks kuueks kuuks tehinguaktiivsuse kasvu, on tõusnud 5 protsendilt 29le, samas kui turuaktiivsuse langust ennustavate hulk on kahanenud 50 protsendilt 12 protsendile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles