Uus trend – puutetundlike ekraanidega sülearvutid

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwanis peetud messi Computex üks põnevamaid uudiseid oli Asuse kahe ekraaniga Taichi, mis töötab nii süle- kui ka tahvelarvutina.
Taiwanis peetud messi Computex üks põnevamaid uudiseid oli Asuse kahe ekraaniga Taichi, mis töötab nii süle- kui ka tahvelarvutina. Foto: AP/Scanpix

Microsofti ja Inteli pingutused ning arvutitootjate leidlikud lahendused toovad sügisel poodidesse hulga huvitavaid sülearvuteid.

 


Möödunud nädalal Taiwanis peetud arvutimessil Computex näitasid paljud arvutitootjad sügisel müügile jõudvaid üliõhukesi sülearvuteid ehk ultrabook’e, mille ekraan on puutetundlik.

Kas tegemist on uue trendiga? Nii loodavad lisaks tootjatele ka Intel ja Microsoft, kirjutab Engadget. Tehnoloogiaportaal nimetabki seekordset Computexit Inteli ja Microsofti peoks.

Inteli Ivy Bridge’i nime kandev kiibistik ja Microsofti sügisel müügile ilmuv Windows 8 peaksid hoolitsema selle eest, et sülearvutid muutuvad ülimalt õhukeseks ja nende ekraanil saab näpuga juhtida Windowsi uusimat operatsioonisüsteemi.

Uued lahendused

Ultrabook’id pole siiski midagi täiesti uut, Acer näitas messil juba oma kolmandat tooteperekonda. Konkureerivad firmad on seni aga pigem kõrvaltvaatajad olnud ja jõudsid alles nüüd esimeste mudeliteni.
Acer Aspire S7on ettevõtte uusim ultrabook ning võrreldes eelkäijatega on see oluliselt säravam ja võimsam. Senist plastkorpust asendab metallist kest, kehvakest 1366 x 768-pikslist ekraani aga kõrgresolutsioonis 1080 p ekraan, mille saab avada kuni 180 kraadi ehk täielikult vastu lauda.

Esialgu hoidub ettevõte täpsema informatsiooni jagamisest. Nii pole teada, kui palju see 11- ja 13-tollise ekraaniga müügile tulev mudel maksma hakkab ja milline «mootor» end selles peidab.

Kõige enam püüdis aga Computexil pilku Asuse tulevane sülearvuti nimega Taichi. Asus Taichit saab kasutada nii tavalise sülearvutina kui ka tahvelarvutina. Kui sülearvuti sulgeda, selgub, et ka korpusel on ekraan. Vaatamata sellele, et arvutisse on mahutatud kaks ekraani, on see endiselt väga õhuke.

Asuse jaoks näib tegemist olevat n-ö kõik mängu mudeliga, sest sellel on võimas Inteli i7 protsessor, Full HD resolutsioonis ekraanid ja SSD kõvaketas. Taiwanis näidatu pole lõplik müügile jõudev mudel, kuid ettevõtte kinnitusel saab see enne poelettidele jõudmist ainult paremaks muutuda.

Asus näitas teisigi mudeleid, näiteks uusi Transformer-seeria arvuteid. Nende puhul on tegemist sülearvutitega, mille ekraan on sarnaselt juba praegu müügil oleva Asus Eee Pad Transformeriga eemaldatav.

Kui aga viimatinimetatu kasutab Androidi operatsioonisüsteemi, siis Computexil näidatud Transformer Books on võimas Windowsi-põhine sülearvuti – seda ka siis, kui ekraan eemaldada. Sarnaselt Taichiga kasutab Transformer Books võimsat i7 protsessorit, mis tagab ka nõudlikumate kasutajate vajaduste rahuldamise.

Oma disainilahendusega tuli välja ka arvutitootja MSI. Aastate eest väikeste ja vähevõimsate netbook’ide turul tegutsenud MSI jäi kõrvale tahvelarvutite võidukäigust. Nüüd on ettevõte aga pakkumas lahendust, mis püüab ristata tahvel­arvutit ja sülearvutit.

MSI Slider S20 on Windows 8-t kasutav arvuti, mille ekraani tagant ilmub nähtavale täismõõtmetes klaviatuur. See võimaldab arvutit lauale asetades sülearvutina kasutada. Ekraan on puutetundlik ja näiteks kursori juhtimiseks vajalikku puuteplaati klaviatuuri juurest ei leia.

Mitmed üllatused

Kuigi portaali Engadet ülevaates tuuakse välja, et MSI Slider S20 koostekvaliteet jätab veidi soovida, on siiski ka mitu positiivset üllatust. Näiteks sisaldab Slider S20 nii HDMI väljundit kui ka Etherneti pesa võrguühenduse jaoks. Enamik teisi tootjaid on aina õhemate arvutite poole püüeldes need liidesed oma masinatest välja jätnud.

Ka Samsung ei jäänud messilt kõrvale. Korea ettevõte näitas uhiuusi Series 5 arvuteid, millest kaks on puutetundliku ekraaniga. Neist üks on Series 5 Ultra Touch, kuid jättes kõrvale puutetundliku ekraani, on tegemist suuresti juba varem esitletud Series 5 Ultra arvuti sarnase mudeliga. Series 5 Ultra Convertible püüab rohkem pilku. Sarnaselt Lenovo IdeaPad Yogaga saab ka selle ekraani «väänata» klaviatuuri taha, muutes arvuti hetkega tahvelarvutiks. Siiski on see lahendus veidi kummaline, kuna ekraani tagaküljele painutades jääb tahvelarvuti tagumiseks küljeks avatud klaviatuur… Pole just kõige esteetilisem lahendus. Pilkupüüdva ultrabook’iga on hakkama saanud Toshiba, kelle Satellite U845W on maailma esimene 21:9 ekraanisuhtega sülearvuti. Ebatavalise 14,4-tollise ekraaniga masina ekraaniresolutsioon on 1792 x 768 pikslit.

Ekraanisuhe on tootja sõnul suurepärane filmide vaatamiseks ja arvutiekraani mitmeks tsooniks jagamiseks. Sellekohane rakendus on arvutisse juba eelnevalt paigaldatud. Filmivaatamise elamust aitavad täiustada ka Harmann Kardoni kõlarid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles