Barroso: pangandusliit katku kogu EL

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jose Manuel Barroso.
Jose Manuel Barroso. Foto: SCANPIX.

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso on veendunud, et kõik 27 ELi liikmesriiki peavad allutama oma peamised pangad piiriülesele järelevalveasutusele – pangandusliidu raames, mis peab käivituma juba tuleval aastal.

Barroso ütles Financial Timesile antud intervjuus, et EL peab minema kaugemale komisjoni poolt läinud nädalal soovitatud seadusandlikest meetmetest ning astuma «väga suure sammu» integratsiooni suunas – ning mitte eirama kriisi õppetunde.

Plaan, mis tähendaks muuhulgas ELi-ülest hoiuste garantiid ja päästefondi, mida rahastataks pankadele kehtestatud lõivudest, võiks rakenduda tuleval aastal ja ilma ELi leppeid muutmata, usub Barroso.

«Ma usun siiralt, et nüüd on meil edasiminekuks paremad tingimused kui varem,» ütles ta.

«Nüüd saavad liikmesriigid palju selgemini aru, kui oluline on integratsiooniga edasi liikuda, eriti euroalas. See on üks asi, mida kriis meile õpetanud on.»

Barroso idee annaks ühele ELi ametile meelevalla panku kinni panna ja võlakirjahoidjatele kahjumeid kehtestada – ilma riikide valitsuste heakskiiduta.

Ühtlasi tahab Barroso kiirendada pangahoiuste garantiide skeemi ja pankade sulgemise eelnõude menetlust, mida praegu arutatakse peamiselt riikide tasandil.

Barroso seisukoht, et sellise integratsiooni võiks saavutada ilma leppeid muutmata, põrkub ilmselt vastu Berliini veendumust, et niivõrd kaalukate meetmete jaoks on tarvis üle vaadata seadused.

Siiski arvab Barroso, et Berliin mõistab nüüd sügavamalt ELi-ülese pangandusrežiimi vajadust.

«Euroopa projekt on alati liikunud edasi samm sammu haaval,» ütles ta, kasutades Saksa kantsleri Angela Merkeli keelepruuki, vihjates viimase vastumeelsusele tormiliste reformide suhtes.

«Jah, meil tuleb liikuda samm sammu haaval, kuid seekord on vaja suurt sammu. Siin on üks kahest: kas Euroopa astub suure sammu või riskib killustumisega.»

Barroso hoiatas, et tema pangaplaan, mille arutamine algab eelseisval ELi tippkohtumisel (juuni lõpus), on osa pikaajalistest kriisimeetmetest ega asenda samme, mida tuleb astuda praeguste turutormide vaigistamiseks.

Ta ütles, et nädalavahetusel tehtud Hispaania abi otsus viitab ELi suutlikkusele tegutseda. Ning lisas, et helistas eelmisel nädalal isiklikult Hispaania tõrksale peaminstrile ja veenis teda abi vastu võtma.

«Ma selgitasin talle komisjoni seisukohta, et [abi]programm on vajalik ning et see on nii Hispaania kui euroala huvides,» ütles Barroso.

«Hispaania peaminister reageeris ideele ülimalt positiivselt.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles