Obama eelarves plaanitakse 1,75 triljonini kasvavat puudujääki

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama esines teisipäeval Kongressi mõlema koja ühisistungil.
USA president Barack Obama esines teisipäeval Kongressi mõlema koja ühisistungil. Foto: AFP / Scanpix

USA president Barack Obama esitab täna oma ettepanekud järgmise rahandusaasta eelarveks, milles meedia andmetel ennustatakse 2009. aasta puudujäägiks tervelt 1,75 triljonit dollarit.


12,3 protsendini suurriigi sisemajanduse kogutoodangust küündiv tänavune eelarvedefitsiit saab olema suurim USA ajaloos pärast Teist maailmasõda, vahendasid erinevaid kanaleid AFP ja Reuters.

Obama uue eelarve peamisteks eesmärkideks seatakse tervishoiusüsteemi ümberkorraldamine ja majanduse taaselustamine.

Kahe anonüümseks jääda soovinud kõrge ametniku sõnul takistavad nende kallite eesmärkide saavutamist aga kärped, mida parema fiskaalse olukorra saavutamiseks teha tuleb.

Obama taotleb muu hulgas luba kasutada vajadusel täiendavalt 250 miljardit dollarit finantssüsteemi päästmiseks ning soovib samas saada 200 miljardit dollarit ka järgmisel poolteisel aastal sõjapidamise jätkamiseks, muu hulgas lisavägede Afganistani saatmiseks.

2010. aasta eelarvekava kulude poolele on kantud 3,552 triljonit dollarit, mis jääb alla tänavusele 3,938 triljonile dollarile. Puudujäägiks plaanitakse järgmisel aastal 1,171 triljonit, sel aastal, nagu mainitud, aga 1,750 triljonit dollarit.

Obama värskest eelarveplaanist võib välja lugeda majanduse 1,2-protsendilist kahanemist sel aastal, kuid 3,2-protsendilist kasvu järgmisel aastal ning edasi veelgi kiiremat kasvu. Need hinnangud on optimistlikumad kui Kongressi eelarvebüroos tehtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles