Küpros: abipaketi avaldus «paari päeva küsimus»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küpros loodab lähinädalatel kokkulepet abipaketi osas
Küpros loodab lähinädalatel kokkulepet abipaketi osas Foto: SCANPIX

Küprose rahandusministri Vassos Shiarly sõnutsi võib riik paluda rahvusvahelist abipaketti paari päeva jooksul. Tegemist oleks viienda euroala liikmega, mis päästefondi poole pöördub.

Shiarly ütles, et Küprose rahahäda on eriliselt pakiline just 30. juunil jõustuvate pangakapitali reeglite tõttu.

Kuid ta andis mõista, et valitsus ei paluks abi üksnes pangandusele: rahvusvaheliste kapitaliturgude uksed on Küprose ees kinni olnud juba aasta aega.

«Jäänud on vaid paar päeva,» ütles Shiarly, viidates valikule, mille riik ELi abi osas tegema peab.

Laupäeval liitus «paketiriikide» nimistuga (Kreeka, Iirimaa, Portugal) ka Hispaania, paludes aga abiraha üksnes pangandussektori tarvis.

Shiarly kommentaaride valguses võib oletada, et Küpros üritab ennetada turutorme, mis võivad vallanduda pärast pühapäevaseid kordusvalimisi Kreekas – millega saareriik on ülitihedalt seotud.

Abipalve oleks alandav valitsusele, mis kuude kaupa ELi abi tagasi on lükanud ning valmistub 1. juulil Euroopa Liidu eesistuja toolile istuma.

«Abipalvet esitades tuleks arvestada kõikide faktidega, kaasa arvatud tulevikus tekkivad vajadused,» ütles Shiarly. «Seetõttu oleks tegemist laiapõhjalise palvega, mis ei puudutaks üksnes hetkeolukorda ja pankade rekapitaliseerimist, vaid ka tulevasi vajadusi.»

Mainekas Küprose analüütik Stelios Platis kardab, et riik rakendab «kohutavat strateegiat», üritades kaubelda ELilt paremaid tingimusi, pidades samal ajal läbirääkimisi ka alternatiivsete allikate nagu Venemaa ja Hiinaga.

Shiarly andis mõista, et Küpros eelistaks ELi abi – vastupidiselt valitsuse varasematele kommentaaridele kahepoolse laenu võimalikkusest.

Venemaa on juba andnud Küprosele 2,5 miljardit eurot 3-aastast laenu tänavuste võlamaksete tarvis.

Küprose suuruselt teine laenuandja Popular Bank vajab vähemalt 1,8 miljardit eurot lisakapitali.

Mitmete analüütikute ja mõnede ametnike arvates peab Küpros kindlustama endale raha enne pühapäevaseid valimisi Kreekas.

Popular Bank kandis valusaid kaotusi seoses suure Kreeka riigivõlakirjade portfelliga. Väga palju on pangal ka Kreeka erasektori võlga, mis ületab kreeklaste hoiuseid 3-4 miljardi euro jagu. See aga tähendab, et kui Kreeka lahkuks euroalast või majanduslikult veelgi enam alla käiks, saaks portfell ilmselt ränga hoobi.

Mõned Küprose ametnikud on julgustatud Hispaania abipaketist ja kinnitavad nüüd, et päästemehhanismiga liituvad riigid ei pea ilmtingimata arvestama täiendavate tingimustega.

Küpros on rõhunud sellele, et probleemid on pigem panganduslikud kui makromajanduslikud, pangandussektori hädad tulenevat aga täiel määral Kreeka probleemidest.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles