Eksperdid: Hispaaniale antav 100 miljardit ei ole piisav

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees täna Barcelona lähedal Santanderi panga kontorisse sisenemas.
Mees täna Barcelona lähedal Santanderi panga kontorisse sisenemas. Foto: SCANPIX

Hispaania pangandussektori toetuseks kokku lepitud 100 miljardi euro suurune laen ei pruugi olla piisav, tõdevad eksperdid.

Royal Bank of Scotlandi vanemaanalüütik Per Magnusson tõdes Svenska Dagbladetile, et nende hinnangul läheb pankadel vaja 135-180 miljardit. Vahemik on suur, kuid analüütiku sõnutsi on raske kahjumeid hinnata, ses bilansside sisu on raske hinnata. Näiteks on pea võimatu öelda, mis on Hispaania kinnisvara väärtus, sest korralikke kinnisvaraindekseid ei ole. «Aga selge on see, et pankade päästmiseks on tarvis rohkem raha kui praegu kokku lepitud,» lausus ta.

Sama meelt on ka SEB peastrateeg Johan Javeus. IMFi raporti kohaselt vajavad Hispaania pangad Basel III kapitalinõuete täitmiseks 40 miljardit eurot. Euroopa Liit tahab sellele lisaks veel märkimisväärset nn turvamarginaali. «Samal ajal on Hispaania pankade halbade laenude kogumaht 150 miljardi euro ümber ning see ei ole veel sugugi põhja jõudnud,» tõdes ta.

Pär Magnussoni sõnutsi on kokkuleppel veel üks investorite jaoks murettekitav külg.

Nimelt on Euroopa Stabiilsusmehhanismil (ESM) raha tagasi saamisel teiste laenuandjate ees eelis. «Kujutame olukorda, et Hispaania peab midagi maha kandma. EMS on esimene, kes oma raha tagasi saab. Euroopa Keskpank on samuti öelnud, et nemad laenukahjumeid kandma ei hakka. Kõik see kokku tähendab, et teiste investorite olukord halveneb, sest nad tagasimaksete järjekorras kehvemas seisus,» rääkis Magnusson. See aga tähendab analüütikute kinnitusel, et erainvestorid ei taha Hispaania riigivõlakirju ka osta, sest juhul kui kogu raha tuleb ESMist, jäävad nemad tagasimaksetel järjekorra lõppu ja Hispaania makseraskuste korral oleksid nende raha tagasisaamise võimalused kehvemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles