Õhus on uus tööstusrevolutsioon

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötlev tööstus.
Töötlev tööstus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tänavu tõuseb tööstuse osakaal globaalmajanduse kogutoodangust enam kui kümnendi kõrgeimale tasemele, rõhutades trendi, et raskes majandusolukorras on tööstussektor taas haaramas oma ajaloolist kasvumootori rolli.

Nagu selgub USA konsultatsioonifirma IHS Global Insighti uuringutest, näib käimas olevat uus tööstusrevolutsioon – viies viimase 250 aasta jooksul.

Ameerika konglomeraadi General Electricu juhi Jeff Immelti sõnutsi on tegemist «globaalse tööstusrenessansiga». Seetõttu usub GE, et neil on kümne aasta pärast kõikjal maailmas «palju rohkem» tehaseid kui praegu.

«Kakskümmend aastat tagasi poleks ma seda öelnud. Oleksin väitnud otse vastupidist,» ütles Immelt.

Immelti sõnutsi on nimetatud suuna taga tehnoloogilised muutused, mis annavad töösturitele rohkem võimalusi toodete valmistamiseks, alates lennundusest kuni meditsiinini.

Lisaks edendab tootmist tärkavatelt turgudelt tulenev nõudlus, kus lähiaastail kerkib esile kaks miljardit suhteliselt heal järjel inimest.

Šveitsi-Rootsi insenerifirma ABB tegevjuhi Joe Hogani sõnutsi on üheks oluliseks nihkeks ka tootmistehnoloogiate areng, mis muudab tehaste majandamise olemust kõrgete tööjõukuludega riikides.

Hogani hinnangul areneb tootmistehnoloogia «hüppeliselt», vähendades tööjõuelementi tootmisprotsessis.

«Seetõttu on tulevikus kergem tegeleda [arenenud riikides] tootmisega kulusäästlikumalt,» ütles Hogan.

IHSi andmetel tõuseb tehasetoodangu osakaal globaalsest SKTst tänavu 17,7 protsendi peale. Protsent tõuseb juba kolmandat aastat järjest.

Trajektoor rõhutab, et tööstustoodangu inflatsiooniga korrigeeritud kasv on juba kolmandat aastat kiirem, kui ülejäänud majanduse kasv.

See on vastupidine suund eelnenud 40 aastale, mil tootmise osakaal maailma SKTst langes ja teenuste osakaal kasvas.

IHSi globaaltööstuse analüütiku Mark Killioni sõnutsi on tegemist struktuurse nihkega, mida tõukavad tagant tehasetootmist soodustavad arengud Hiinas ja USAs, mis on toodangu koguselt maailma juhtivad tööstusriigid.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles