Hispaania praegune abi võib olla vaid ajutine leevendus

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania lipp
Hispaania lipp Foto: SCANPIX

Hispaania peaminister Mariano Rajoy on öelnud, et tema valitsuse poolt läbi viidud reformid on hoidnud ära avaliku sektori täieliku päästmise vajaduse, aga analüütikud ütlevad, et tegemist oli ainult prelüüdiga, kirjutab Reuters.

«Maksejõuetute pankade rekapitaliseerimise või maksejõuliste pankade ülevõtmise kulu langeb Hispaania elanike õlule,» ütles uudisteagentuurile Dublini ülikooli ökonomist Karl Whelan. «Seetõttu võis sel nädalavahetuse tehtud teade lülitada Hispaania riiklike võlakirjade turust välja,» lisas ta.

Hispaania valitsus peab rekapitaliseerima 82,5 miljardit euro väärtuses võlakirju, mille lunastamistähtaeg saabub sel aastal, sellest suure osa oktoobris. Lisaks sellele tuleb teisel poolaastal lunastada veel 15,7 miljardi euro väärtuses regioonide võlakirju.

«Me olime rämpsvõlakirja staatuse lähedal ja me lõpetame rämpsvõlakirjadena,» ütles Madriidis asuva investeerimisfirma Intermoney peaökonomist Jose Carlos Diez Hispaania televisioonile. «juhul on võtmeküsimuseks investorite reaktsioon ja vaadata, kas kapitali väljavool lõppeb. Juhul kui protsess ei peatu, tekib meil rahastamisel uusi probleeme ning väikesena alanud välisabist saab suur välisabi,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles