18 protsenti majandusaasta aruannetest on juba esitatud

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnakassa täitub.
Tallinna linnakassa täitub. Foto: Toomas Huik

1. juuni seisuga oli e-äriregistri andmetel kokku 139 340 aruandekohustuslast, kellest 25 438 ehk 18 protsenti olid juba oma 2011. aasta majandusaasta aruande esitanud.

Eelmise aasta samal ajal oli esitatud aruandeid 16 protsenti, teatas justiitsministeerium. 30. juunil jõuab ettevõtjatel ja mittetulundussektoril kätte majandusaasta aruande esitamise aeg.

Lisaks oli 1. juuni seisuga süsteemi sisestatud, kuid registrile veel mitte edastatud 10 224 äriühingu aruannet ja 2160 mittetulundusühingu aruannet.

Justiitsminister Kristen Michali sõnul on varasemate aastate kogemus näidanud, et inimesed hilinevad majandusaasta aruannete esitamisega eeskätt hooletusest või lihtsalt teadmatusest.

«Näiteks ei teata alati, et aruanne tuleb esitada ka siis, kui majandusaastal majandustegevust ei ole toimunud. Samas on aruannetel kanda oluline roll läbipaistva ja ausa majanduskeskkonna kujundamisel – avalikud ja kättesaadavad aruanded annavad nii klientidele, partneritele kui ka avalikkusele vajaliku ülevaate selle kohta, kuidas ettevõttel tegelikult läheb,» toonitas minister.

Michali sõnul on viimaste aastatega muutunud majandusaasta aruande esitamine lihtsaks nagu e-kirja saatmine. «Registrite ja Infosüsteemide Keskuse loodud portaal on väga hea abimees selle aruande esitamiseks, mida kinnitab ka fakt, et eelmisel aastal World Summit Awards 2011 konkursil tunnistati see keskkond maailma parimaks e-valitsuse lahenduseks.»

Ka rahandusministeeriumi uuring näitas, et 2010. aastal kulus ettevõtetel majandusaasta aruande esitamisele 2008. aastaga võrreldes ligikaudu 30 protsenti vähem aega, mis rahaliselt tähendas ligikaudu 4,6 miljoni euro säästmist.

Kasutajate tagasisidest lähtuvalt on süsteemis tehtud mitmeid uuendusi ja täiendusi, et aruande esitamine mugavamaks muuta. Lisaks jõustus sel aastal ka seadusemuudatus, mis puudutab äriühingu majandusaasta aruande allkirjastamise lihtsustamist ja võimalust esitada aruanne registrile ühe allkirjaga.

Aruanne tuleb esitada registrile elektrooniliselt ettevõtjaportaalis ning esitatud aruanne peab vastama kehtestatud vorminõuetele. Ettevõtjaportaali saab siseneda ID-kaardiga, mobiil-ID-ga või internetipanga kaudu. Need, kes ei soovi ise aruannet ettevõtjaportaalis sisestada, saavad selleks õiguse anda oma raamatupidajale. Samuti saab portaali kaudu anda juurdepääsuõiguse audiitorile, kes saab vormistada ja allkirjastada vandeaudiitori aruande otse portaalis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles