Fitch kukutas Hispaaniat kolme pügala jagu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fitchi kodulehekülg.
Fitchi kodulehekülg. Foto: SCANPIX

Fitch langetas Hispaania krediidireitingu kolme pügala võrra BBB peale, tuues põhjuseks sealse pangandussektori restruktureerimise ja rekapitaliseerimise kulud.

Reitinguagentuuri hinnangul läheb Hispaania pangandussektori remont maksma 60 miljardit eurot – «tõsise stressistsenaariumi» puhul aga lausa 100 miljardit eurot – ning majanduslangus kestab 2013. aasta lõpuni.

«Hispaania välisvõla kõrge tase on teinud riigi eriliselt vastuvõtlikuks Kreeka kriisi nakkusele,» kirjutas Fitch.

Reitingulangetus tuli pärast seda, kui ilmnes, et euroametnikud arutavad Hispaania kriisiabi paketti, mis oleks mõeldud panganduse päästmiseks ja seaks Madridile vaid piiratud tingimused.

Veidi enne reitinguteadet jõudis Hispaania viia läbi võlakirjaoksjoni, mis läks paremini, kui mõned strateegid kartsid, kuid tõi valitsusele siiski kaasa senisest kõrgemad kulud – nimelt kujunes 10-aastaste riigivõlakirjade tootluseks 6,04 protsenti. Eelmisel analoogilisel oksjonil olid tootlused 5,74 protsenti.

Enne oksjonit oli Hispaania eelarveminister Cristóbal Montoro ehmatanud investoreid avaldusega, et võlaturgude uksed on Hispaania ees sulgunud.

Kuna uksed osutusid siiski avatuks, läks Hispaania võlakirjadel järelturul kergemaks: 10-aastaste Hispaania riigivõlakirjade tootlused langesid esmakordselt alates 25. märtsist alla 6 protsendi.

Pärast Fitchi reitingulangetust läks osa saavutatud edust aga kaduma.

Ülim ärevus Hispaaniat ähvardava rahvusvahelise abipaketi pärast on viimastel päevadel järele andnud, kuna eeldatavasti leiab EL võimaluse toetada sealset pangandust ilma «täisrauaga» ametliku päästeprogrammita.

Mõned investorid ja maaklerid kahtlevad aga, kas Euroopa poliitikutel jätkub otsusekindlust kriisil sarvist haarata.

«Ralli võib kesta paar päeva või nädalat, kuid selle taga pole tõelist sisu,» ütles üks kogenud võlakirjamaakler.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles