Merkel nõuab kahekiiruselist Euroopat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merkel nõuab kahekiiruselist Euroopat.
Merkel nõuab kahekiiruselist Euroopat. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel ütles, et tuumikriikidel tuleb euroala kriisi lahendamise nimel integratsiooniga edasi pressida.

Kantsleri sõnutsi peavad «rahaliidu liikmed üksteisele lähenema» ja rõhutama nihet «kahekiiruselise Euroopa suunas», mis sai alguse juba ühisraha juurutamisega.

«Me ei saa protsessi peatada lihtsalt seepärast, et üks või teine ei taha veel liituda,» ütles Merkel.

Vaatlejate hinnangul rõhutas Merkel teadlikult pikaajalisi kriisimeetmeid, vastukaaluks USAst ja mujalt Euroopast kõlavatele üleskutsetele, et Saksamaa peaks kiirkorras kriisi käiku sekkuma.

«Me vajame rohkem Euroopat. Me ei vaja üksnes rahaliitu, vaid ka nn eelarveliitu,» ütles Merkel.

«Aga üle kõige vajame me poliitliitu – mis tähendab seda, et järk-järgult tuleb volitused ja võim Euroopale üle anda.»

Saksa valitsus usub, et investorite usalduse võib tagasi võita vaid selge euroala integratsiooni plaan.

Berliin eeldab, et Euroopa Ülemkogu president Herman van Rompuy esitab järgmisel ELi tippkohtumisel (juuni lõpus) ettepaneku pangandusliidu moodustamiseks.

Edasisi ettepanekuid oodatakse detsembriks.

Isegi mõttekaaslaste veenmine suveräänsust Brüsselile loovutama osutub aga ilmselt keerukaks: juba eile vaidlustas Holland – reeglina Saksamaa kindel liitlane – Merkeli mõtte, et mõned riigid integreeruksid teistest kiiremini.

Hollandi rahandusministri Jan Kees de Jageri sõnutsi on «üheks [Kreeka, Itaalia ja Hispaania] fundamentaalseks probleemiks,» et ühisraha on süvendanud majanduste lahknevust, mitte lubatud ühtlustumist.

«Ma ei usu, et Euroopa ühtses majandus- ja rahandusliidus võiks esineda kaks struktuurselt erinevat suunda,» ütles de Jager.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles