Toidu hind tegi kahe aasta suurima languse

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimafarm Uus-Meremaal.
Piimafarm Uus-Meremaal. Foto: DAVID GRAY/REUTERS

Toidu hind maailmas tegi maikuus kahe aasta suurima languse eelkõige tänu piimasaaduste järsule kukkumisele, kirjutab Bloomebrg.

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) toiduhinnaindeks, mis järgib 55 toiduaine hinda maailmas, kukkus mais 4,2 protsenti 203,9 punktini, mis on indeksi suurim langus alates 2010. aasta maist.

Hinnalanguse efekti toiduimportijatele võib vähendada dollari tugevnemine, ütles uudisteagentuurile organisatsiooni ökonomist Abdolreza Abbassian. Dollariindeks, mis jälgib selle liikumist peamiste valuutade suhtes, tugevnes maikuus 5,4 protsenti, mis on suurim kuine tõus alates eelmise aasta septembrist.

«Dollar on tugevnenud kohutavalt, mis tähendab, et kui te olete importija, siis te hinnalangusest täies mahus osa ei saa,» ütles Abbassian.

FAO piimasaaduste hinna indeks kukkus mais 12 protsenti, mis on suurim langus alates 2009. aasta jaanuarist.

Liha indeks langes vaid 0,5 protsenti. Abbassiani sõnul seisab liha suurem hinnalangus ees, sest see jälgib tavaliselt piimasaaduste hinna liikumist.

Maailma piimatoodang kasvab sel aastal FAO prognoosi kohaselt 2,7 protsenti 750,1 miljoni tonnini. Eelmisel aastal kasvas toodang 2,3 protsenti. Analüütiku sõnu aitab toiduimportijaid lisaks hinnalangusele väga madalad transpordihinnad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles