Ostujõu järgi on elekter Soomes odavam

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iru prügielektrijaama ehitus.
Iru prügielektrijaama ehitus. Foto: Liis Treimann

Elektrienergia on Eestis küll üks odavamaid Euroopas, kuid kui arvesse võtta ka ostujõud, siis on juba praegu elekter Soomes odavam.

Elanike ostujõudu (Purchasing Power Standard — PPS) arvesse võttes on Eesti elektrihind kallim kui Luksemburgis, Prantsusmaal, Norras, Soomes ja Kreekas ning pisut odavam kui Suurbritannias ja Rootsis, teatas statistikaamet. Hinnang võtab arvesse kõiki makse.

Eurostati andmed hindavad hinda 2011. aastal. Tuleval aastal kallineb elektrienergia Eestis märgatavalt, kui avaneb elektriturg ja tarbijaid ei kaitse enam reguleeritud turuhind.

Eurostati andmeil maksis 2011. aastal keskmine Eesti kodumajapidamine 100 kWh elektri eest 10,4 eurot. Lätlased 13,4 ja leedukad 12,2 eurot. Eestist odavam oli hind Bulgaarias ning Bosnia ja Hertsegoviinas.

Soome keskmine majapidamine tasus 100 kWh elektri eest 13,7 ja Rootsi 20,4 eurot.

Kui hindu arvestada aga ostujõu järgi, pilt muutub, kuid Eesti elektrihind jäi ka sel juhul madalamaks kui Euroopa Liidus keskmiselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles