Masuaegsed projektid seisavad ehitajate huvi puudumisel varjusurmas

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla kaevanduse vanast rikastusvabrikust saab renoveerimise tulemusena kaevandusmuuseumi peahoone. Millal selleni jõutakse, sõltub järgmise riigihanke tulemustest.
Kohtla kaevanduse vanast rikastusvabrikust saab renoveerimise tulemusena kaevandusmuuseumi peahoone. Millal selleni jõutakse, sõltub järgmise riigihanke tulemustest. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Omavalitsused aina kärbivad projekte ja kuulutavad välja uusi riigihankeid, sest masu ajal valminud projektidele praeguste ehitushindadega enam tegijaid ei leita.

Ilmekas näide sellest on Toila terviseraja ehitamise riigihange, mis on läbi kukkunud juba kaks korda, kirjutab ajaleht Põhjarannik.

Esimene ja edukas hange oli juba poolteist aastat tagasi, aga EASi rahastamisotsus venis ja hinnad aina tõusid, nii et hanke võitja lõpuks loobus. Tänavu märtsis lõppenud teine hange tunnistati nurjunuks, sest madalaim pakkumus oli kaks korda suurem kui projekti kogumaksumus. Projekti kärbiti veel kord – välja jäeti jooksurada Nõiametsa juures ja rannas kõnnitee kõrvale plaanitud sõidutee – ning esmaspäeval mindi uuele katsele.

«Kirjutasime nüüd ka alghinna ette – 662 500 eurot – ja pikendasime lepingu tähtaega 12 kuuni,» ütles vallavalitsuse ehitus- ja majandusnõunik Rein Merirand, lootes, et 6. juuliks pakkujaid ikka tuleb.

Samal moel tunnistas hankekomisjon üleeile nurjunuks Kohtla kaevanduspargi-muuseumi vana rikastusvabriku külastuskeskuseks ehitamise riigihanke. Ainsana kvalifitseerunud firmaga peeti pikalt läbirääkimisi, tellija tegi projektis kärpeid ja pakkuja alandas hinda. Käärid eelarve (1,5 miljonit eurot) ja lõpliku pakkumuse (2,6 miljonit eurot) vahel jäid aga ikka liiga suureks.

Kurbi näiteid on teisigi. Narva-Jõesuu promenaadi esimesele ehitushankele pakkumisi ei tulnud, teisel hankel oli madalaim pakkumine 6 miljonit eurot, ent eelarve on 2,9 miljonit eurot. Jõhvi promenaadi 3. etapi hanke madalaim pakkumus oli 4,1 miljonit eurot (eelarve 2,5 miljonit). Narva Joaoru puhkeala hanke pakkumused olid suuremad kui 3,04 miljoni eurone eelarve.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles