Kasperski hoiatab küberrünnakute eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Kaspersky
Jevgeni Kaspersky Foto: SCANPIX

Tuntud Venemaa viirusetõrjelahenduste spetsialist Jevgeni Kasperski, kelle firma avastas viiruse Flame, hoiatas kolmapäeval, et pahavara on liikvel veel väga palju ning laastav küberrünnak ei pruugi enam kaugel olla.

«On üsna loogiline, et luuakse uusi küberrelvi ja võib-olla on arvutid juba nakatunud, nii et me seda ei teagi,» ütles Kaspersky Labi asutaja Tel Avivi ülikoolis küberjulgeolekukonverentsil.

Kaspersky Lab on üks maailma suuremaid viirusetõrjetarkvara tootjaid ja sealsed eksperdid jõudsid Rahvusvahelise Telekommunikatsiooni Liidu uurimise käigus Flame'ile jälile.

Moskvas asuva firma töötajad ütlevad, et peamiselt Iraani vastu suunatud viirus on «umbes 20 korda suurem kui Stuxnet», mis avastati 2010. aasta juunis ja mida kasutati Iraani tuumarajatiste vastu.

Suurim kahtlusalune sellega seoses on Iisrael, keda vaatlejad seostavad ka Flame'iga. Kasperski nii kindel ei ole, tema sõnul ei tarvitse kõige võimsamad viirused tulla tingimata arenenuima tehnoloogiaga riikidest.

«Flame on äärmiselt keeruline, aga minu arvates suudavad paljud riigid teha midagi samasugust või sarnast - isegi riigid, millel hetkel ei ole vajalikku asjatundlikkust,» ütles ta.

Mõned analüütikud on aga hoopis öelnud, et Flame on kohmakas ega meenuta kõrgtehnoloogilisel tasemel riikide tööd.

Flame'i väljatöötamine maksis Kasperski hinnangul alla 100 miljoni dollari, aga tema võimalik kahju on mõõtmatu.

«See ei ole kübersõda, see on küberterrorism, ja ma kardan, et alles algus,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles