Paindlikke töösuhteid segavad pähekulunud müüdid

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki ettevõtete panganduse tegevdirektor Robert Kitt.
Swedbanki ettevõtete panganduse tegevdirektor Robert Kitt. Foto: SCANPIX

Jäigad reeglid ja tööandjate usaldamatus segavad paindlikke töösuhteid, selgus Swedbanki ettevõtete panganduse klientide majandusteemalisel seminaril.

Eesti tippettevõtjad vastasid seminaril küsimusele, miks ei ole töösuhted Eestis tööandjate ja töövõtjate arvates piisavalt paindlikud ja mida annaks teha, et mõlema osapoole huvid oleksid paremini arvestatud. Swedbanki ettevõtete panganduse tegevdirektor Robert Kitt sõnas, et paindlikud töösuhted ei ole kogu Eesti tööealise elanikkonna esimene prioriteet, ometi oleks suurem valikuvabadus lahenduseks paljudele, kes ei saa või ei soovi erinevatel põhjustel üheksast viieni täiskohaga tööl käia. „Võtmeküsimus on Eesti majanduse sisetasakaal ja see, kui palju meid siin on. Kas Eestis on start-up’e ja põnevat tööd, selles on küsimus,“ ütles Kitt. Tema hinnangul võiks osaline tööaeg olla lahenduseks ligi viiele protsendile Eesti tööjõust.

Ettevõtjate hinnangul aitaks paindlikkust suurendada projektipõhised lepingud, mis lubavad ka mitme tööandja juures töötamist – kui need ei kahjusta konkurentsi. „Tasub märkida, et vaid ühel juhul tajuti takistusena seadusandlust ja ametiühingute poolseid kitsendusi,“ rõhutas Kitt. Tema sõnul on mitmedki esile toodud takistused pigem müüdid, mis on kõrvaldatavad ootuste täpsema sõnastamise ja tänapäevaste sidevahendite kaasamise abil.

„Tööandjapoolseteks takistusteks töösuhete paindlikkuse suurendamisel nimetati veel usalduse puudumist alluvate suhtes ja ohtu, et kannatada saavad suhted klientidega. Eraldi riskina toodi välja ka konkurentsiprobleem ja oht intellektuaalse omandi rikkumiseks,“ märkis Kitt.

Lisaks tööandja poolt seatud liiga jäikadele reeglitele tõsteti esile ka osalise ajaga töötajatele pakutavaid väiksemaid sotsiaalseid tagatisi. Samuti märgiti, et „pole ettevõtteid, kuhu minna, kuna Eestis puudub kogemus projektipõhiste töötajate palkamiseks“.

Osalise ajaga töötajate palkamisel probleemiks nimetatud motivatsiooni hajumist aitaks ettevõtjate sõnul leevendada ühiste traditsioonide jagamine – näiteks läbi ühiste ürituste korraldamise ja töötajate tunnustamise. Nii sotsiaalse kuuluvustunde puudumise kui infolünkade vastu aitaks ka see, kui säilitada pilvetehnoloogiate ja konverentsikõnede kõrval kindel regulaarsus kontori ja koosolekute külastamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles