Astusid «ämbrisse»? Mõned nipid sellest ülesaamiseks

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ämbrid
Ämbrid Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Sa tegid vea. Seda ikka juhtub, nii et võid alustada kohe selleks valmistumist. Mõned ebaõnnestumised on väikesed nagu näiteks probleemid mõne kliendiga. Või siis suured nagu armastatud töö kaotamine. Osad inimesed võtavad tagasilööke kergelt, teised niidab «ämbrikolin» jalust.

Konsultant Scott Edinger kirjutab HBR Blog Network`is, kuidas oma vigadega paremini toime tulla ja neist üle saada.

Tunnista viga ja aseta see perspektiivi. Sa ei saa hakata viga parandama enne kui oled seda tunnistanud. Kõlab elementaarselt? Ongi, kuid mitte alati pole seda lihtne teha. Uuringud näitavad, et inimesed, kes võtavad vigu paremini omaks, saavad neist ka kergemini üle. Need, kes vigu ei tunnista ja neist rääkida ei taha, tegelevad pigem tagajärgede parandamisega. Sellest pole sageli abi. Kui juhid, kes tunnistasid oma vigu ja võtsid kasutusele meetmed nende edaspidiseks vältimiseks, said oma vigadest kergemini üle.

Otsi põhjuseid ja ära süüdista. Kui oled tekitanud probleemi või teinud vea, siis sul on ka kontroll ka selle põhjuste üle. Keskendugi põhjuste leidmisele ja mitte süüdlaste otsimisele, sest nõnda saad edaspidi sarnaseid vigu vältida.

Enne mõtle, siis ütle. Ehk et enne kui hakkad ebaõnnestumisele kuidagi reageerima, võta endale aeg asja läbi mõtlemiseks. Keegi meist ei ole loodud töötama 24/7 ja pärast vea tegemist on väga raske lakata sellele mõtlemast. Kuid see peaks olema viimane asi mida nüüd teha. Pigem tuleks leida viisid, et mõtted jamast eemale juhtida. Ei ole oluline, kui pikk on paus enne tegutsema hakkamist – olgu see 5 minutit, 5 tundi või kasvõi 5 päeva. Oluline on lasta oma mõtted vabalt hulkuma ja lahendus võib tulla ise sinu juurde.

Otsi abi. Masenduses olla on normaalne, kuid pikaajaline depressioon ja meeleheide mitte nii väga. Püüa leida keegi, kellele saate väljendada oma tundeid. See peaks olema usaldusväärne inimene, olgu sõber, töökaaslane või terapeut. Kui oled kogenud tagasilööke, siis abi otsimine pole mingi häbiasi. Vastupidi.

Keskendu ja hakka siis tegutsema. Edu saavutamine võtab aega, kuid pärast ebaõnnestumist on selle taas saavutamine on suurepärane tunne. Tee endale plaan ja säti konkreetselt paika tegevused, mida pead ette võtma oma sihtide saavutamiseks. Kuigi tsa ei saa muuta seda, mis juhtus, on sul võimalused muuta tulevikku.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles