Ettevõtlussektori kogukasum kasvas esimeses kvartalis 17 protsenti

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurima panuse kogukasumi juurdekasvu andsid ehituse, kinnisvara ja jaekaubandusega tegelevad ettevõtted.
Suurima panuse kogukasumi juurdekasvu andsid ehituse, kinnisvara ja jaekaubandusega tegelevad ettevõtted. Foto: Margus Ansu

Ettevõtlussektori kogukasum oli 2012. aasta esimeses kvartalis 627 miljonit eurot, mis oli 17 protsenti suurem kui 2011. aasta esimeses kvartalis ja jäi sesoonselt korrigeeritud andmetel neljanda kvartali tasemele, teatab statistikaamet.

Ettevõtlussektori müügitulu, kulud ja kogukasum suurenesid 2012. aasta esimeses kvartalis nii eelmise kvartali kui ka eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes. Samas muudab eelmise aasta kõrge võrdlusbaas kasvutempo aeglasemaks.

Ettevõtted müüsid 2012. aasta esimeses kvartalis kaupu ja teenuseid 10,6 miljardi euro eest, mis oli 12 protsenti rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandus-, töötleva tööstuse ning veondus- ja laondusettevõtete müügitulu kasvas vastavalt 14, 3 ja 11 protsenti.

2012. aasta esimeses kvartalis suurenes sesoonselt korrigeeritud müügitulu eelmise kvartaliga võrreldes 4 protsenti. Mullu samal ajal oli müügitulu kvartalikasv 7 protsenti.

Ettevõtete kulud suurenesid 2011. aasta esimese kvartaliga võrreldes 12 protsenti, sealhulgas tööjõukulud 13 protsenti. Tööga hõivatud isikute ja töötatud tundide arv suurenes vastavalt 5 protsenti ja 6 protsenti.

Tööjõukulude osatähtsus puhtas lisandväärtuses kasvab. See on ühtlustanud ka tootlikkuse näitajate kasvu.

Ettevõtlussektori tunnitootlikkus puhta lisandväärtuse alusel (puhas lisandväärtus jagatud töötundide arvuga) suurenes 8 protsenti ja ettevõtete keskmine tööjõukulu tunnis 6 protsenti. Eelmise aasta esimeses kvartalis suurenesid samad näitajad vastavalt 20 protsenti ja 4 protsenti.

Ettevõtlussektori kogukasum oli 627 miljonit eurot, mis oli 17 protsenti suurem kui 2011. aasta esimeses kvartalis ja jäi sesoonselt korrigeeritud andmetel neljanda kvartali tasemele.

Suurima panuse kogukasumi juurdekasvu andsid ehituse, kinnisvara ja jaekaubandusega tegelevad ettevõtted. Ettevõtlussektori kogukasumis suurima osatähtsusega töötleva tööstuse kasum vähenes eelmise aasta esimese kvartaliga võrreldes 12 protsenti.

Töötleva tööstuse kasumi muutusi mõjutas eelkõige elektroonikatööstuse kasumi vähenemine.

Eesti Konjunktuuriinstituudi avaldatav Eesti ettevõtjate ja tarbijate kindlustunnet kajastav majandususaldusindeks näitas esimeses kvartalis väikest tõusu. Samas on see võrreldes eelmise aasta esimese kvartaliga, mil näitaja oli viimaste aastate kõrgeim, tunduvalt vähenenud.

Ettevõtete investeerimisaktiivsus püsib. Ettevõtted investeerisid 2012. aasta esimeses kvartalis 506 miljonit eurot, mis oli 1 protsenti rohkem kui eelmise aasta samal ajal.

Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse. Suuremad investeerijad olid energia-, töötleva tööstuse ja kaubandusettevõtted, kes tegid kokku ligi poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes eelmise aasta I kvartaliga vähenesid investeeringud transpordivahenditesse ja arvutitesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles