Vaid iga viies Hiina ettevõte maksab arveid õigeaegselt

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Krediidikindlustusettevõte Coface tuvastas uuringus, et Hiina ettevõtted on hakanud veidi kiiremini arveid tasuma, kuid vaid iga viies Hiina ettevõte maksab arve ära viivituseta ja on täiesti tavaline, et arve laekub kuu aja jooksul pärast makse tähtaega. Siiski peetakse kauplemist Hiinaga turvaliseks.

«Meie kogemuse põhjal on kauplemine Hiinaga üldiselt stabiilne ja turvaline, maksehäireid esineb suhteliselt vähe võrreldes maksehäirete keskmist arvukusega mujal maailmas. Kõige suurem probleem on reeglina see, et satutakse kas petturite ohvriks või kaubeldakse mõne teada-tuntud probleemse mainega ettevõtetega. Ikka ja jälle pöördutakse meie poole murega, kus on tehtud ettemaks kauba eest ning kaupa pole saadud. Uurimisel on selgunud, et sellist ettevõtet pole olemaski. Palju on pöördutud ka murega, kus kaup ei vasta kokkulepitud kvaliteedile. Ettevõtete tausta uurides on selgunud jälle, et tegu on tuntud probleemsete ettevõtetega. Selle vastu aitab väga lihtne asi - ettevõtte taustauuring, krediidiraport. See sisaldab nii finantsandmeid kui ka ülevaadet maksehäirete, osanike, suuremate partnerite jms kohta,» rääkis Coface Eesti esindaja Kairi Vaade-Kuusemets.


90 protsenti Hiina ettevõtetest kasutab krediittehinguid
Alates 2008. aasta kriisist on krediidipõhine müük kujunenud Hiinas ettevõtete peamiseks rahastamise viisiks. Antud meetodit eelistavate ettevõtete osakaal tõusis 2011. aastal 90 protsendini, samas kui 4 aastat tagasi oli see vaid 65 protsenti. Kõnealune ilming on eeldatavalt seotud konkurentsi kasvu ning turuosaliste kasvanud usaldusväärsusega. Üha vähem ettevõtteid on sunnitud tulenevalt klientide rahavoo-probleemidest pakkuma kokkuleppelisi maksetingimusi ja 75 protsenti tehingutest viiakse läbi 60 (või vähema) päeva jooksul, mis tagab madala riski, 90 päeva jooksul lõpule viidavad tehingud on jätkuvalt harvad ning seonduvad peamiselt ühekordsete lepingutega.
 

Õigeaegne arve tasumine on haruldane nähtus
Hiina krediidipõhise müügi kasvu loogiliseks järelmiks on omamaiste ostjate poolt põhjustatavate makseviivituste kasv. Makseviivituste all kannatas 79 protsenti ettevõtteid, 2010. aastal oli vastav näitaja 67.4 protsenti. Oluline on märkida, et 2008. aastal kannatas makseviivituste käes üle 90 protsenti ettevõtetest.
Tõsi, enamasti on makseviivitused aga lühemaajalise kestusega. Vaid kümnendik viivitustest kestis enam kui 90 päeva maksetähtajast arvates ja kolmandik arvetest tasutakse maksetähtajast arvates 30 päeva jooksul. Vastav näitaja on 2008. aastast alates pidevalt paranenud.
Nimetatud trend ei puuduta aga kolme sektorit: ehitus-, metalli- ning tekstiilitööstust, mille makseviivitused kestavad tavapäraselt 60 päeva ning enam . Võttes arvesse uute energiaallikate märkimisväärset tootlikkust ning ületootmist tuleks tähelepanu pöörata ka päikeseenergiatööstusele. Vastava majandusharu kasv on jätkuvalt stabiilne vaatamata kodumaise turu väikesele tarbimismahule, kõrgetele edasimüügihindadele ning riigipoolsete dotatsiooni puudumisele.
Coface 2011. aasta oktoobrist detsembrini üle 13 000 Hiina erineva sektori ettevõtte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles