Norra analüütik: kinnitage turvavöö - euro murdub!

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro logo
Euro logo Foto: SCANPIX

Me näeme Euroopa ühisraha viimaseid hetki enne murdumist (the final countdown), tõdes Sparebanki peaanalüütik Elisabeth Holvik viimases turuanalüüsis.

«Arvame, et tuleb kinnitada turvavöö ja valmistada end ette kõikvõimalikeks tagajärgedeks,» seisab analüüsis.

«Ma ei usu, et euro praeguses vormis säilib,» kinnitas Holvik Norra E24le.

Holviku sünge väljavaade ei ole seotud Kreekaga, sest tema prognoosi kohaselt lahkub Kreeka Euroopa ühisraha kasutajate seast varsti. Kuid ka pärast Kreeka lahkumist on euro seis halb.

«Ma olen juba mõnda aega rääkinud, et Kreeka lahkub ja ma usun, et see juhtub juba varsti. Kreeka lahkumine iseenesest ei ole eurole ohtlik,» märkis analüütik, kelle kinnitusel on euro probleemid palju sügavamad.

Tema sõnul on euro põhiprobleem asjaolu, et see lihtsalt ei sobi erivatele riikidele: ühisraha väärtus on Saksamaa tugeva majanduse jaoks liiga nõrk. Samal ajal on euro väärtus nõrkade majanduste nagu Hispaania jaoks liiga tugev. Selle probleemi üks tagajärg on, et euro on ise panustanud praeguste probleemide aluseks olevasse laenubuumi. «Ühisraha on suurendanud seda kasutavate riikide konkurentsivõimes laiutavat vahet,» märkis Holvik, tõdedes, et need erinevused üha suurenevad ning probleemsed nn lõunaosariigid vajuvad üha sügavamale mutta.  

Holviku kinnitusel võib Euroopa välja tulla küll uute kriisilahendusmeetmetega, aga mida kauem probleemi olemuse lahendamine viibib, seda pikemaks venib madala kasvu ja konkurentsivõime kaotuse periood kogu eurotsoonile. «Euroopa majanduses üles kerkinud tasakaalustamatus on nii suur, et selle parandamine saab olema väga pikk ja piinarikas protsess, mis on poliitiliselt võimatu,» märkis Holvik.

Holvik märkis, et euro murdumine võib küll võtta aega, kuid praeguse probleemi ainus lahendus võiks olla kas euro jagamine kaheks või enamaks väiksemaks valuutaks või lasta euro lahutada rahvusvaluutadeks.

Eurotsooni mitmete valuutade vahel jagamine tähendaks, et Euroopa saaks majandussüsteemi, milles riikidel oleks intressimäärade, valuutakursi ja tööturumeetmete juhtimiseks vajalikud tööriistad.

Kuigi Euroopa tuleb tõenäoliselt välja uute kriisimeetmetega, ei ole neist ükski Holviku hinnangul majanduskasvu turgutamiseks suuteline. Seetõttu ootab Euroopat ees pikk madala majanduskasvu, madala inflatsiooni  ning intressimäärade periood.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles