Sakslased seisavad vastu pangandusliidu tekkele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa pangad seisavad resoluutselt vastu kõrgete euroliidrite plaanile panna püsti «pangandusliit», kuna kardavad sundi abistada rivaale nõrgemates riikides.

Saksa pankurid on kindlal seisukohal, et hoiuste tagamise skeemid peavad jääma riigisiseseks ega tohi olla saadaval pangaklientidele teistes maades.

Seega seisab arvestatav takistus hädaliste pankade ühisgarantii loomise teel, mida propageerivad teiste hulgas Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso ja Euroopa Keskpanga president Mario Draghi, kes soovivad sel kombel taastada kindlustunnet euroalas – olles rahutud «aegluubis» pangapaanika pärast Kreekas ja Hispaanias.

Saksa pangandusliit on alustanud kampaaniat selle vastu, et hoiuste tagamise skeeme hakataks kasutama pankade päästmiseks väljaspool Saksamaad.

«See tähendaks riskide levikut ja oleks Saksa finantsasutustele kahjulik,» seisab pankurite avalduses.

«Niiviisi kasvaks riiklike kaitseskeemide koormus, mis ei oleks Saksa pangaklientide huvides.»

Saksa poliitiliselt tugeva hoiupankade assotsiatsiooni juht Georg Fahrenschon ütles, et ühised hoiuste tagamise skeemid võimaldaksid perifeeriamaade pankadel Saksamaal agressiivsemalt konkureerida ning tähendaksid seda, et tugevama hoiusebaasiga pangad toetaksid riskantsemaid rivaale.

«Tänaseid kindlustusskeeme... finantseeritakse Saksa klientide hoiustest tulenevate tuludega,» kirjutas Fahrenschon Financial Times Deutschlandis.

«Kui seda raha kasutataks välismaiste pankade hoiuste katteks, ei oleks raha meie liikmetele enam kättesaadav. Saksa kliendid peaksid kasutama oma raha välsimaiste pankade toetamiseks.»

Saksa kantsler Angela Merkel ei ole pangandusliitu välistanud, kuid on ilmselgelt valvel, et ei tehtaks ettepanekuid, mis lõhnaksid euroala võlgade ühte patta panemise järele.

Ilmselt nõustuks Berliin pangandusliiduga üksnes siis, kui sellele lisanduksid ranged tingimused.

Üks kõrge Saksa keskpanga ametnik ütles, et ühise hoiusekindlustuse ja läbikukkunud pankade kinnipaneku skeemini «on igal juhul käia pikk tee».

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles