Portugal süstib pankadesse 6,6 miljardit eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugal süstib pankadesse 6,6 miljardit eurot.
Portugal süstib pankadesse 6,6 miljardit eurot. Foto: SCANPIX

Portugali valitsus süstib riigi suurimatesse pankadesse 6,6 miljardit eurot – järjekordne euroala liige, mis ammutab rahvusvahelisest abipaketist summasid alakapitaliseeritud finantssektori rahastamiseks.

Portugali rahandusministri Vítor Gaspari sõnutsi tagatakse mainitud summaga Euroopa Pangandusjärelevalve Asutuse (EBA) uute rangete kapitalinõuete täitmine Banco Commercial Portuguesi, Banco BPI ja riikliku Caixa Geral de Depósitose poolt.

Portugali mulluses 78 miljardi euroses EL-IMFi päästeprogrammis oli pankade abistamiseks reserveeritud 12 miljardit eurot.

Ligikaudu 5 miljardit pangasüsti rahast võetakse abipaketist.

Samal ajal on kuu lõpus rakenduvate EBA uute kapitalinõuetega hädas ka mitme teise euroala riigi pangad.

Küprose ametnikud nendivad, et peavad 9-protsendilise esmase omakapitali taseme saavutamiseks ilmselt ELi abi paluma.

Ka Hispaania ametnikud on hakanud tunnistama, et vajavad kinnisvaramulli lõhkemisest kahjustatud pangandussektori rekapitaliseerimiseks välisabi.

Euroopa pankade stressitestide tulemuste valguses kõlab taas üleskutseid luua ELis nn «pangandusliit», mis tähendaks muuhulgas euroala ühisfondi raskustes pankade rekapitaliseerimiseks ja päästmiseks – tugevamad valitsused saaksid siis aidata nõrgemaid, pannes ressursid ühte patta.

Saksa kantsler Angela Merkel kohtub peatselt Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barrosoga, et arutada, «millises ulatuses tuleks süsteemselt olulised pangad spetsiifilise [Euroopa] järelevalveasutuse alla koondada». Merkel lisas samas, et selline otsus ei sünni kiirkorras.

ELi majandusvolinik Olli Rehn ja Prantsuse uus rahandusminister Pierre Moscovici ütlesid eile, et euroala uus 500 miljardi eurone päästefond (ESM) peaks saama loa süstida kapitali problemaatilistesse pankadesse – miski, mida üha innukamalt ihkab Hispaania, kuid millele seisab vastu Saksamaa, kuna kardab, et sellist liiki abile ei lisanduks riikide abipakettide stiilis tingimusi.

Portugali rahvusvahelised kreeditorid ütlesid ühise pressiteate vahendusel, et Lissabon rakendab oma päästeprogrammi «laias laastus plaanipäraselt».

Selle vaatamata valmistuvad ELi ametnikud üha konkreetsemalt Portugali abipaketiks nr 2.

Lissaboni 10-aastaste võlakirjade tootlused on juba üle aasta üle 10 protsendi – kaugelt liiga kõrged, et tuleval aastal võlaturgudele tagasi pöörduda (nagu plaan ette näeb).

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles