Rehn: ESMi rakendamist pankade toetamiseks tasub tõsiselt kaaluda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olli Rehn.
Olli Rehn. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni majandusvolinik Olli Rehn ütles, et 1. juulil tegevust alustava Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) rakendamist pankade otseabistamiseks tasuks tõsiselt kaaluda.

Pangaliidu loomisest on Euroopa Liidus hakatud rääkima seoses Hispaaniaga, mille pangad vajavad lähiajal tõenäoliselt 80 miljardit eurot.

Küsimusele, kas 800 miljardi euro suuruse kapitaliga ESMil oleks võimalik panku otse aidata, vastas Rehn, et see on üks põhiküsimusi võimaliku pangaliidu loomisel. Ta selgitas, et komisjoni seisukohalt kaalutakse seda tõsiselt kui võlakirjade ja pankade seose läbilõikamise võimalust.

ESMi leppes seda praegu kirjas ei ole, kuid Rehni sõnul tuleb seda kaaluda tõsise alternatiivina, et jõuda praeguse kriisi juurteni.

Et saada ESMi rakendada otse pankade toetamisse, tuleb Rehnil nõusse saada Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, kes seni on olnud selle vastu.

Ka Euroopa Keskpanga president Mario Draghi avaldas eelmisel nädalal toetust pangaliidu loomisele.

ESMi raha pankade toetuseks kasutamise vajalikkust rõhutas täna ka Rootsi rahandusminister Anders Borg. «Euroopas on hetkel raske positiivset leida, on selge, et oleme väga raskes olukorras,» vahendas Svenska Dagbladet Borgi tõdemust. Side valitsuste ja panganduse vahel tuleb Borgi sõnutsi murda ning eurotsoon peab tõsiselt kaaluma võimalust ESMi rahaga pankasid päästa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles