Merkel kutsus opositsiooni fiskaallepet toetama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel
Saksamaa kantsler Angela Merkel Foto: SCANPIX

Kaks päeva pärast Iiri valijate heakskiitu Euroopa Liidu fiskaalleppele kutsus Saksa kantsler Angela Merkel oma poliitilisi oponente sama tegema, et ka Saksamaa selle ratifitseerida saaks.

Oma konservatiivse Kristlik-Demokraatliku Liidu liikmetele laupäeval peetud kõnes tervitas Merkel Iirimaa referendumi tulemust, öeldes, et Saksamaa peaks enne suve leppele oma heakskiidu andma.

Märtsis EL-i liidrite allkirjad saanud fiskaallepe nõuab valitsustelt eelarvekulutuste ohjeldamist ja sellega on liitunud kõik liidu liikmed peale Suurbritannia ja Tšehhi.

Lepe nõuab, et liikmesriikide eelarvepuudujääk ei tohi ületada 0,5 protsenti SKP-st, ühtlasi näeb see ette riikide majanduspoliitika tihedama koordineerimise ja rahaliidu järelevalve tõhustamise. Peetakse soovitavaks, et tasakaalustatud eelarve nõue fikseeritaks ka riikide põhiseaduses või põhiseaduslikus dokumendis.

Vaid leppe ratifitseerinud riigid saavad juurdepääsu EL-i uuele alalisele päästefondile.

Merkel vajab leppe ratifitseerimiseks parlamendi alamkojas kahekolmandikulist enamust, milleks on vaja ka sotsiaaldemokraatide toetust.

«See on eluliselt tähtis, sest eurotsoon on taas väga habras,»ütles ta.

Iirimaa referendumil hääletas fiskaalleppe poolt 60,3 protsenti valijaist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles