Arumäe: majandust pidurdab tööstus

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liimupuidu tootmisliin.
Liimupuidu tootmisliin. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tööstustoodangu languse jätkumine kinnitab arvamust, et majanduskasvu määras jätkub edasine aeglustumine, märgib SEB analüütik Ruta Arumäe nädalakommentaaris.

Viimatised numbrid majanduse olukorra kohta näitavad Arumäe sõnul taas, et sisenõudlus püsib suhteliselt tugevana ning välisnõudlus seevastu üsna nõrgana.

«Ehituses jätkus I kvartalis taastumine kriisiaegsest madalseisust,» märkis Arumäe. «Vaatamata prisketele kasvumääradele ehitusmahtudes (29 protsenti), on endiselt tegemist väga madalate tasemetega. Ehitusmahtude kasv tulenes olemasolevate hoonete remonditöödest, mida toetavad riigipoolsed meetmed, näiteks Kredexi toetuste näol korterelamute ja eramajade soojustamiseks.»

«Ehitusmahtude kasv on põhiteguriks investeeringute kiires kasvus ning toetab sisenõudluse püsimist ka teistes valdkondades,» lisas Arumäe.

Nii jätkus ka jaekaubanduses hetkeoludes suhteliselt tugev kasv, nagu ka eelmisel kuul prognoositud sai - märtsiga sarnases määras (6 protsenti).

Tarbijate kindlustunne on jätkuvalt tõusuteel ning on maikuus teinud koguni kiirema hüppe ülespoole kui eelnevatel kuudel. «Nii et optimism on vallutamas maad, bensiini hinnad mõnevõrra langenud, palgakasv jätkumas ja edasine poodlemise kas võib soodsalt jätkuda,» märkis Arumäe.

«Jaekaubandusest vähem soodsalt läheb aga välismaailma mõjudele avatud sektorites, eelkõige töötlevas tööstuses. Aprillis jätkus seal langustrend. Aastakasv oli teist kuud negatiivne (-4,4 protsenti) ning rohkem murettekitavalt on langustrendi märgata mitte ainult kasvunumbrites, vaid ka toodangu tasemes.

Alla tirib töötleva tööstuse toodangut ootuspäraselt eksport, samas kui kodumaine nõudlus püsib stabiilsena.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles