Soovitus eakatele: tehke järele Alan Greenspani või Warren Buffetit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1926. aastal sündinud USA keskpanga endine juht Alan Greenspan 1. mail majanduskonverentsil sõna võtmas
1926. aastal sündinud USA keskpanga endine juht Alan Greenspan 1. mail majanduskonverentsil sõna võtmas Foto: SCANPIX

Eakatel on tööturul valik seda suurem, mida rohkem nad suudavad ajaga kaasas käia, märkis Nordea peaökonomist Tõnu Palm.

«Musternäidis ülivõimekatest eakatest inimesest on Alan Greenspan või Warren Buffet. Tehke järele,» kommenteeris Palm.

Täna käivad Eestis tööl pooled 50-75-aastastest, eakate tööhõive Palmi sõnul eelolevatel aastatel kindlasti kasvab.

Mida nutikamad on riigid, seda paremat heaolu nad oma kodanikele suudavad pakkuda. Siia juurde kuulub ka suutlikkus kaasata eakaid võimalikult kaua tööhõives, pakkudes paindlikumaid lahendusi nagu osaline tööaeg, sobilik tööde valik ja vorm, motivatsioonid läbi maksusüsteemi ja muu selline.

 Kuigi eakamatel on töö leidmine teinekord keerulisem, on nende eeliseks kahtlemata aastate jooksul saadud kogemused. «Tuleb osata vaid püüda neid eeliseid paremini realiseerida. Töötavad hästi ju meeskonnad, mille puhul täiendavad üksteist erinevate oskustega töötajad, kes töötavad ühise eesmärgi nimel,» arvas Palm.

Teisalt on tõsi ka see, et Eestis ei ole inimeste eluiga kuigi pikk ja kindlasti ei saa loota, et paarikümne aasta pärast käivad inimesed 70. eluaastani tööl. «Kahtlemata tuleb vaadata otsa faktile, et Eesti meeste keskmine eluiga pole Euroopa mõistes kiita - 65 on Eesti meeste jaoks juba arvestatav aastanumber,» nentis Palm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles