Kasvavad ehitushinnad piiravad arendajate läbimõtlemata plaane

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magistrali kaubakeskuse taasavamine.
Magistrali kaubakeskuse taasavamine. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Kinnisvaraarendajad on erinevates sektorites aktiivsed, aga kasvavad ehitushinnad sunnivad neid sageli oma tasuvuskalkulatsioone ümber tegema, selgub Colliersi analüütikute kuuülevaatest.

Colliersi analüütikute hinnangul  on kasvavad ehitushinnad tasakaalustav tegur, mis hoiavad ära läbimõtlemata arenduste algatamise.

Kõige suurem nõudlus on ülevaate kohaselt endiselt heas asukohas büroopindade järele ning siin tegutsevad ka arendajad kõige aktiivsemalt. Kuna üürnikud on endiselt ettevaatlikud, siis tuleb arendajatel rendilepingute sõlmimiseks vaeva näha.  

Aktiivne on ka jaekaubanduspindade sektor. 3. mail avas oma uksed laienenud Magistrali kaubanduskeskus Mustamäel. Laienemise tulemusena lisandus keskusesse 2400 m2 kaubanduspinda ning suurima pinna ka muus osas uuenenud kaubanduskeskusest sai endale Rimi supermarket. Tartus avas oma teise hüpermarketi Prisma Peremarket ja Pärnu Kaubamajakas kavatseb kahe aastases perspektiivis oma pindala ligi 9500 m2 võrra suurendada.

«Ulatusliku arendustegevuse põhjuseks, eriti esmatarbekaupluste seas, ei ole mitte nõudluse oluline kasv, vaid tihe konkurents jaekaupluste vahel, püüe oma turuosasid säilitada ja kaitsta,» ütles Colliersi investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno.

Lao- ja tööstuspindade turul pole paari viimase kuu jooksul märkimisväärseid muutusi toimunud. Sektor on jätkuvalt aktiivne, aga kiireid muutusi ei ole märgata, kuna pikaajaliselt siduvate otsuste langetamine võtab rohkem aega. Tallinnas ja Harju maakonnas moodustavad eritellimusel ehitatud projektid jätkuvalt enamuse arendusprojektidest ning enamus uutest pindadest peaksid valmima 2012. aastal. Keskmiseks uue pinna suuruseks on hinnanguliselt 2400 m2.

 Investeerimisturg on Tinno sõnutsi endsielt tugev. «Erainvestorite nõudmine kuni 3 miljonit eurot maksvate heas asukohas ja hea rahavooga kinnisvara järele on märkimisväärselt suurenenud ning näiteks tehingud supermarketitega on seetõttu üsna sagedaseks muutunud,» rääkis Tinno.  Ka pangad on tema sõnul oma laenupoliitikat leevendanud ja ka see on üks investeerimisturu aktiviseerumise põhjustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles