Hispaania teatab: põgenenud on 100 miljardit eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bankia.
Bankia. Foto: SCANPIX

Hispaania valitsust tabas eile topelthoop. Esiteks selgus, et tänavuse avakvartaliga on riigist põgenenud ligi 100 miljardit eurot. Teiseks tegi Euroopa Keskpank (EKP) maatasa valitsuse viisi Bankia panka päästa.

Nagu näitas Hispaania keskpanga raport, tõmmati esimese kvartaliga välja 97 miljardit eurot – ligi kümnendik riigi SKTst.

Numbrid kinnitasid analüütikute varasemaid väiteid, kes hoiatasid, et välisinvestorid müüvad Hispaania varasid, samal ajal kui Hispaania pangad kasvatavad oma kodumaiste riigivõlakirjade portfelle, kasutades selleks EKP käest saadud kolmeaastase odavlaenu raha.

«Mina muretsen hoopis selle pärast, et kõige värskemaid numbreid me ju veel näinud ei ole. Ja need võivad olla palju hullemad,» ütles IHS Global Insighti analüütik Raj Badiani. «Meie silme all möllab täiuslik torm.»

Samal ajal mõistis EKP president Mario Draghi otsustavalt hukka viisi, kuidas Hispaania valitsus on üritanud lahendada riigi suuruselt kolmanda panga Bankia probleeme.

Draghi sõnutsi on riiklik järelevalve korduvalt alahinnanud päästekulusid. Näitena tõi ta Prantsuse-Belgia panga Dexia päästmise.

«Kõigepealt on esimene hinnang, siis teine, siis kolmas ja neljas,» ütles Draghi.

«See on kõige hullem viis, kuidas asju ajada saab. Lõpuks jõutakse õige tulemuseni, aga kõige kallima hinnaga.»

Draghi kommentaarid kõlasid pärast seda, kui Hispaania teatas, et süstib Bankiasse täiendavad 19 miljardit eurot.

Seega ulatuks Bankiasse pumbatav rahasumma 23,5 miljardi euroni, mis tähendaks, et tegemist on mahukaima panga riigistamise operatsiooniga Hispaanias.

Veebruaris ütles Hispaania, et sealsed pangad rohkem riigiraha ei vaja.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles